Meleşcanu: Oficialii români pot fi ascultaţi dacă vorbesc pe telefoane necodate. 95% din sateliţi SPIONEAZĂ

Directorul Serviciului de Informații Externe Teodor Meleșcanu a declarat joi seară, într-o emisiune la Digi 24 că 95% din totalul sateliților declarați ca fiind „de studiu” sunt sateliți de spionaj.

16 ian. 2014, 21:42
Meleşcanu: Oficialii români pot fi ascultaţi dacă vorbesc pe telefoane necodate. 95% din sateliţi SPIONEAZĂ

„Evident că se ascultă. 95 la sută din sateliții care se învârt în spațiul extra-atmosferic pentru „studierea pașnică a Cosmosului” sunt sateliți de spionaj. Dacă lumea s-a supărat pentru asta, înseamnă că e infantilă. Aa, dacă supărarea a fost de cum a fost posibil să se afle și așa mai departe, asta e altceva”, a spus Meleșcanu.

De asemenea, acesta a adăugat că nu interceptarea mesajelor este problema, ci decriptarea lor. „Tot ce este semnal audio, video și așa mai departe și iese în atmosferă, este interceptat. Majoritatea sunt însă criptate și problema e dacă poți să le decriptezi. Dar de interceptat, se interceptează. Și noi facem asta și toată lumea (…) Sigur, dacă sunt criptate, ajungi mai greu la ele. Înseamnă că au valoare mai mare”, a punctat Teodor Meleșcanu.

Întrebat dacă și SIE ascultă decidenți politici din alte țări, directorul instituției a răspuns: „Nu, dar de multe ori ajung asemenea semnale și la noi”. Șeful SIE a precizat că România, odată intrată în NATO, s-a obligat prin tratat să nu aibă operațiuni pe teritoriul altor state „nici de interceptare nici de alt tip”.

Meleşcanu a adăugat că nu a fost surprins că Angela Merkel a fost interceptată și nu exclude varianta ca oficiali români să fi fost interceptați, dacă au vorbit de pe telefoane mobile obișnuite în străinătate.

Pe de altă parte, Meleșcanu a dat de înțeles că este posibil ca decidenți români să fi fost ascultați de servicii străine, mai ales dacă au avut convorbiri din străinătate, de pe telefoane necodificate. „Eu personal nu exclud. Mai ales dacă au vorbit din străinătate pe telefoane mobile obișnuite, e foarte posibil (…) Noi facem această recomandare tuturor beneficiarilor: vă rugăm frumos nu vorbiți pe telefonul mobil, mai ales dacă sunteți în străinătate, într-o deplasare. Aveți ceva de vorbit? E o ambasadă, sunt posibilități de a comunica. Dacă beneficiarul respectă sau nu, sigur că e opțiunea lui”, a mai declarat Teodor Meleșcanu.

VEZI SI:

Angela Merkel, model politic pentru Elena Udrea