Membrii executivi ai ASF sunt audiaţi de Comisia pentru buget-finanțe din Senat

Comisia pentru buget-finanțe din Senat a început miercuri audierile membrilor executivi ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
05 mart. 2014, 11:43
Membrii executivi ai ASF sunt audiaţi de Comisia pentru buget-finanțe din Senat

La comisie sunt prezenți Daniel Dăianu, prim-vicepreședinte ASF, Ion Giurescu, vicepreședinte responsabil cu pensiile private, Mircea Ursache, vicepreședinte pentru piața de capital, și vicepreședintele Corneliu Moldoveanu, responsabil cu asigurările.

Dăianu a declarat la audieri că ASF trebuie să promoveze bune practici, transparență și să încerce să impună regulile corecte pe piețe.

„Este un moment extraordinar de dificil, pentru că și așteptările erau mari. Complexitatea care a însoțit funcționarea instituției poate fi înțeleasă cel mai bine din interior. Această instituție, împotriva unei afișate, declarate și asumate ținte, anume de a exercita o activitate de supraveghere integrată care este o dinamică ușor observabilă în peisajul în metamorfozare a ceea ce numim autorități de reglementare și supraveghere în Europa, fie pe piața bancară, fie pe celelalte piețe, piața asigurărilor, piața pensiilor private, piețele de capital. Complexitatea derivă și din faptul că ceea ce a fost bun și ce a fost mai puțin bun, uneori rău la fiecare dintre cele trei entități s-a transferat noii autorități. Efortul este foarte mare de a construi, din mers, o nouă entitate care nu pleacă de la firul ierbii”, a spus Dăianu.

Potrivit acestuia, oamenii trebuie să fie tratați în mod uniform și trebuie să fie judecați după performanță. Daniel Dăianu a precizat că ASF beneficiază de sfaturi de la Comisia Europeană, Banca Mondială sau Fondul Monetar Internațional.

„Beneficiem nu numai de sfaturi pe care le primim de la interlocutorii pe care România îi are, mă refer la Comisia Europeană, la Fondul Monetar Internațional, la Banca Mondială, dar și la discuțiile pe care le avem cu entități omoloage din state membre ale Uniunii Europene, astfel încât restructurarea care se face și se va face și mai vârtos pe baza unei evaluări efectuate de o firmă de consultanță această restructurare să facă ca noua Autoritate să își îndeplinească misiunea”, a explicat prim-vicepreședintele ASF.