Membru al Gărzii Revoluţionare, „asasinat” la Teheran. Iranul acuză SUA şi aliaţii săi că ar fi în spatele atacului

Un membru al Gărzii Revoluţionare, armata ideologică din Iran, a fost asasinat duminică cu focuri de armă în estul Teheranului, transmite AFP, care citează agenţia oficială iraniană Irna. Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a declarat că "elementele legate de aroganța globală” - o referire la SUA și aliații săi, inclusiv Israel - au fost responsabile pentru „actul terorist” care a dus la moartea lui Khodai.

23 mai 2022, 11:26
Membru al Gărzii Revoluţionare, „asasinat” la Teheran. Iranul acuză SUA şi aliaţii săi că ar fi în spatele atacului

Colonelul Gardienilor Revoluționari Iranieni Sayyad Khodai a fost împușcat mortal de motocicliști. Atacul asupra „apărătorului sanctuarului” a avut loc în apropierea casei sale din Teheran. Termenul ”apărător al sanctuarului” desemnează orice persoană care lucrează în numele Republicii Islamice în Siria şi în Irak.

Agenția oficială de știri IRNA a anunţat că Sayyad Khodai a fost ucis cu cinci gloanțe când se întorcea acasă în jurul orei 16:00 (11:30 GMT). Agenția a publicat imagini care arată un bărbat prăbușit pe scaunul șoferului unei mașini albe, cu sânge în jurul gulerului cămășii albastre și pe brațul drept. Khodai era legat cu centura de siguranță, iar geamul din față de pe partea pasagerului era spart.

Citeşte şi: Decizia care va înfuria Rusia. Anunţul SUA care ar putea declanşa un nou război mondial

Iranul numește moartea lui Khodai un „asasinat” comis de oameni înarmați care au legătură cu „aroganța globală”, termen pe care îl folosește pentru a descrie Statele Unite și aliații săi.

Într-o declarație postată pe site-ul lor, Gardienii Revoluționari Iranieni au spus că Sayyad Khodai „a fost asasinat într-un atac armat efectuat de doi motocicliști pe strada Mojahedin-e Eslam din Teheran”, în fața casei sale.

Citeşte şi: Iranul a creat trupe de mercenari care să provoace haos în regiune. Sunt antrenate să atace porturi, să ia ostatice nave şi să amplaseze mine

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Saeed Khatibzadeh a deplâns uciderea lui Khodai.

„Această crimă inumană a fost comisă de elemente teroriste legate de aroganța globală”, a spus el într-un comunicat, denunțând „tăcerea țărilor care pretind că luptă împotriva terorismului”.

Televiziunea de stat din Iran a spus că Khodai era „cunoscut” în Siria, fără a detalia.

Iranul exercită o influență considerabilă în Irak, care găzduiește sanctuare-cheie șiite, unde spune că are „consilieri militari” însărcinați să antreneze „voluntari” străini.

Generalul Qasem Soleimani, care a condus Forța Quds, armata de operațiuni externe a Gărzilor Revoluționare, a fost ucis într-un atac cu dronă al americanilor în Bagdad, în ianuarie 2020.

Republica Islamică este, de asemenea, un aliat major al președintelui sirian Bashar al-Assad și și-a susținut guvernul în războiul civil de 11 ani din această țară. Teheranul spune că a desfășurat forțe în Siria la invitația Damascului, dar doar în calitate de consilieri.

Uciderea colonelului Sayyad Khodai este cea mai importantă crimă din Iran de la asasinarea, în noiembrie 2020, a savantului nuclear Mohsen Fakhrizadeh. Atunci, Iranul a acuzat Israelul că a condus atacul asupra convoiului lui Fakhrizadeh de lângă Teheran, iar ulterior l-a identificat ca ministru adjunct al apărării.

 


loading...
Partenerii noștri