Mercedes G-Code Concept VIDEO

Segmentul SUVurilor de clasă mică a fost inaugurat în 2010 de Nissan Juke şi este într-o expansiune continuă, odată cu apariţia pe piaţă a unor modele noi precum Peugeot 2008 sau Renault Captur. Succesul acestui gen de vehicule a atras atenţia şi producătorilor premium: Mercedes prezintă conceptul G-Code, care prefaţează o posibilă propunere a constructorului german în această clasă.

RomaniaTV.net
09 nov. 2014, 12:58

Mercedes G-Code Concept marchează o ruptură totală faţă de ce ne-a obişnuit constructorul din Stuttgart până acum, mai ales din punct de vedere al designului. Trebuie să menţionăm că acest model este rodul colaborării dintre Centrul de Design Mercedes din Germania şi recent înfiinţatul departament de cercetare, dezvoltare şi design din China.

G-Code Concept măsoară 4.10 metri în lungime (cu 3 cm mai puţin ca GLA), 1.90 metri în lăţime şi 1.50 înălţime. Dimensiunile îl încadrează în segmentul SUVurilor urbane de genul lui Renault Captur. La exterior remarcăm liniile curate, fluide, ale caroseriei. Grila faţă este iluminată diferit (roşu, albastru sau violet), în funcţie de modul de conducere ales. Din punct de vedere tehnic, descoperim o mecanică inedită şi experimentală. Vopseaua “multi-voltaică” permite producerea de electricitate în două moduri: asemenea unui panou solar, când este expusă razelor solare, şi la trecerea curenţilor de aer peste suprafaţa caroseriei. Energia astfel produsă este transferată motorului electric care antrenează puntea spate. G-Code Concept este un model hibrid, propulsat de un sistem format din  motorul electric menţionat mai sus şi un motor termic alimentat cu hidrogen.

Designerii Mercedes şi-au imaginat un interior cu 4 locuri individuale, iar comenzile sunt accesate prin intermediul unor ecrane tactile. Amenajarea şi dotările habitaclului duc mai mult cu gândul la o navă spaţială decât la un vehicul care ar putea intra în producţia de serie. Inovator este sistemul de pilot automat care preia controlul maşinii atunci când şoferul vorbeşte la telefon. 

Mercedes G-Code Concept va fi prezentat publicului la Salonul Auto de la Los Angeles. Dacă va intra în producţie, micul SUV va fi comercializat iniţial pe piaţa din China, începând cu 2016. În Europa, G-Code nu va fi disponibil mai devreme de 2017.