Merkel ar putea fi respinsă de Curtea Constituţională

Pactul "celor 17",  de disciplină economică, semnat la summit-ul de la Bruxelles săptămâna trecută şi orchestrat de preşedintele francez şi de cancelarul german, ar putea deveni inaplicabil.

RomaniaTV.net
12 dec. 2011, 18:58
Merkel ar putea fi respinsă de Curtea Constituţională

Preşedintele Parlamentului german, Norbert Lammert, se îndoieşte că măsurile adoptate la summit-ul UE de săptămâna trecută pentru întărirea zonei euro vor fi considerate legale de Curtea Constituţională a ţării.
Parlamentul german va analiza probleme de constituţionalitate care ar putea să apară dacă executivul comunitar sau un comisar UE ar interveni în chestiuni legate de bugetele naţionale, a spus preşedintele Bundestag-ului într-un interviu pentru Der Spiegel, citat de Wall Street Journal.

Liderii europeni au convenit săptămâna trecută să consolideze legăturile economice dintre statele membre pentru a restabili încrederea investitorilor în uniunea monetară şi pentru a rezolva criza datoriilor.

Cele 17 state ale zonei euro, plus alte nouă ţări din afara blocului monetar, între care şi România, dar fără Marea Britanie, au convenit vineri să semneze un nou tratat de guvernanţă fiscală, care va permite Bruxelles-ului să impună o disciplină bugetară strictă, împiedicând guvernele să iasă din normele UE privind deficitul bugetar şi datoria de stat. Totodată, statele nu vor putea evita aplicarea integrală a programelor de austeritate.