Merkel la Beijing: Euro a făcut Europa mai puternică

'Euro a făcut Europa mai puternică', a declarat joi cancelarul german, Angela Merkel, după sosirea sa în China într-o vizită destinată în special să liniştească temerile liderilor celei de-a doua economii mondiale în privinţa crizei din Europa, transmite AFP.

RomaniaTV.net
02 feb. 2012, 06:48
Merkel la Beijing: Euro a făcut Europa mai puternică

Şefa cabinetului de la Berlin s-a referit, într-un discurs pe teme de politică monetară ţinut la Academia chineză de ştiinţe sociale, la ‘marile progrese înregistrate de Uniunea Europeană în ultimii doi ani’.

‘Competiţia internaţională a devenit mult mai dură în ultimii ani, iar Europa trebuie să se adapteze’, a continuat Angela Merkel, adăugând că este ‘convinsă că (Europa) se află pe calea cea bună’ cu reformele întreprinse.

‘În general, economia germană a profitat de pe urma monedei euro’, a continuat Merkel, a cărei vizită de trei zile în China, alături de o delegaţie a patronatului german, urmează să permită strângerea legăturilor dintre prima economie europeană şi cea de-a doua la nivel mondial.

Beijingul a urmărit cu îngrijorare criza datoriei din Europa, dând asigurări în repetate rânduri că are încredere în capacitatea ţărilor europene de a-şi rezolva criza datoriilor suverane şi că este dispusă să susţină eforturile internaţionale în favoarea zonei euro.

China a fost indirect solicitată de către liderii europeni să ajute ţările din zona euro contribuind la fond de salvare, dar Beijingul nu şi-a asumat până în prezent niciun angajament explicit în acest sens.