Merkel nu e mulţumită de închiderea rutei balcanice. Cancelarul german susţine că măsura NU rezolvă problema migranţilor

Închiderea rutei Balcanilor "nu rezolvă problema", a estimat joi cancelarul federal german Angela Merkel, afirmând că o asemenea soluție "nu este nici durabilă, nici perenă", informează AFP, citată de Agerpres.

10 mart. 2016, 09:06
Merkel nu e mulţumită de închiderea rutei balcanice. Cancelarul german susţine că măsura NU rezolvă problema migranţilor

„Problema nu se rezolvă printr-o decizie unilaterală”, a declarat Merkel la postul de radio public german MDR. „Este nevoie de o decizie care să fie bună pentru toate cele 28 de țări (membre ale UE). De aceea, mă angajez pentru o soluție europeană adevărată, adică o soluție a celor 28” de membri ai UE, a insistat Merkel. „Personal, cred că decizia unilaterală a Austriei, urmată de cea a țărilor din Balcani, ne aduce, desigur, mai puțin refugiați, însă pune, pe de altă parte, Grecia într-o situație foarte dificilă”, a continuat ea.

Dacă nu vom ajunge la un acord cu Turcia, Grecia nu va putea suporta multă vreme povara migrației, a avertizat cancelarul federal german, în condițiile în care pe teritoriul grec sunt blocați zeci de mii de migranți.

Referindu-se la planul de acțiune elaborat de UE și Turcia, Merkel a insistat asupra faptului că Ankara „nu va decide singură”. „Am avertizat că într-o astfel de decizie — și detaliile mai trebuie încă puse la punct — contează Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR)”, a declarat Merkel, potrivit Agerpres.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Închiderea rutei balcanice a fost decisă la Consiliul European

Ruta Balcanilor, coridor care permite trecerea migranților și care era folosit din vara trecută, a fost închisă miercuri, după decizia Sloveniei de a nu mai lăsa să treacă refugiați pe teritoriul său. Măsura, menită să-i descurajeze pe noii migranți să plece spre Europa, acutizează riscul de criză umanitară în Grecia.

Închiderea acestui itinerar crește și mai mult presiunea asupra UE și Turciei de a finaliza un acord menit să stăvilească afluxul de refugiați.