Merkel sprijină propunerile partidului său cu privire la Europa

Cancelarul federal german Angela Merkel şi-a exprimat luni sprijinul pentru propunerile partidului său conservator cu privire la Europa, propuneri ce se delimitează de cele ale preşedintelui francez şi care pledează inclusiv pentru un loc european unic în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, informează AFP.

11 mart. 2019, 19:17
Merkel sprijină propunerile partidului său cu privire la Europa

„Cred că este vorba de un foarte bun concept pentru viitor”, a declarat cancelarul federal german la Berlin, cu privire la propunerile de reformare a UE publicate la sfârşitul săptămânii trecute de cea care a înlocuit-o pe Merkel, în decembrie, în fruntea Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită AKK.

Printre aceste propuneri, care se doresc un răspuns la ideile pentru Europa prezentate recent de preşedintele francez Emmanuel Macron, se numără inclusiv înfiinţarea unui loc european la Consiliul de Securitate al ONU, iar Merkel a subliniat că acest loc ar trebui să aibă drept scop „unirea vocilor europene în Consiliului de Securitate al ONU” şi, prin urmare, să facă să dispară locul de care dispune aici Franţa doar pentru ea după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează Agerpres.

Citeşte şi Germanii nu vor ca Angela Merkel să renunţe la actualul mandat de cancelar

Cancelarul german şi-a exprimat deja susţinerea anul trecut pentru un asemenea loc european unic, dat fiind faptul că nu putea obţine unul doar pentru Germania, însă fără a explicita dacă aceasta ar urma să însemne suprimarea locurilor Franţei şi Marii Britanii, perspectivă care riscă să fie dificil de acceptat de Paris.

„Faptul că Franţa este sceptică în legătură cu un loc european la ONU este cunoscut”, s-a limitat să declare Angela Merkel, în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de omologul său leton.

Pledând pentru o asemenea evoluţie, cancelarul federal german şi partidul său se poziţionează de partea unei poziţii deja avansate recent de ministrul social-democrat al finanţelor Olaf Scholz, potrivit Agerpres.

Acest subiect nu este singurul potenţial conflictual cu Franţa din programul pentru Europa al noii preşedinte a CDU. Aceasta cere, de asemenea, renunţarea la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, la care Franţa ţine, şi menţinerea doar a sediului de la Bruxelles.