Mersul Trenurilor de Călători 2022-2023. Revin trenurile Intercity. Noul plan de circulaţie al trenurilor anunţat de CFR

Noul plan de mers al trenurilor de călători intră în vigoare la 11 decembrie 2022 și va fi valabil până la data de 9 decembrie 2023.

06 dec. 2022, 10:51
Mersul Trenurilor de Călători 2022-2023. Revin trenurile Intercity. Noul plan de circulaţie al trenurilor anunţat de CFR

CFR Călători informează că, începând cu data de 11 decembrie 2022, intră în vigoare noul Mers al Trenurilor 2022-2023, ce va fi valabil până la data de 09 decembrie 2023.

În noul Mers al Trenurilor 2022-2023 vor circula zilnic în medie 1100 trenuri operate de CFR Călători, în funcție de perioada din an.

În 2023, CFR Călători anunţă mai multe modificări.

După o pauză de 8 ani, este reintrodusă categoria de tren Intercity pe rutele pe care viteza și condițiile tehnice permit acest serviciu, a anunţat CFR Călători. Compunerea trenurilor IC este asigurată cu un număr de peste 30 vagoane de călători (vagoane clasa I, vagoane clasa a II-a și vagoane clasa a II-a cu spațiu destinat serviciului de alimentație publică). Toate vagoanele sunt modernizate și sunt dotate la nivelul standardelor actuale, cu instalație de climatizare, toalete ecologice, uși de acces și intermediare semiautomate, prize electrice pentru încărcare telefon mobil sau laptop, instalație de sonorizare, afișaj digital, rastel pentru bagaje voluminoase în fiecare capat al salonului.

Citeşte şi: Două trenuri s-au ciocnit la Dumbrăveni, în Vrancea. Locomotiva unuia dintre trenuri și un vagon au deraiat

În aceste trenuri, călătorii beneficiază de internet în regim wi-fi, vagoanele având montat echipamentul adecvat și sunt apte pentru circulație cu viteza maximă de 160 km/h și chiar 200 km/h unele dintre ele.

Citeşte: Accident feroviar grav lângă Timișoara! Doi oameni fost răniți după ce un tren a spulberat o mașină

Mersul trenurilor 2022 – 2023. Au fost proiectate pentru circulația în acest mers de tren nou un număr de 12 trenuri, astfel:

  • Față de mersul anterior, “Tomis Expres” Constanța-Brașov și retur are o oprire suplimentară în Ploiești.
  • Este optimizată capacitatea de transport pe anumite relații prin introducerea unor trenuri noi, de exemplu pe ruta București Nord – Roșiori – Craiova și retur cu tendința circulației într-un program de mers cadențat pe viitor. Alte noi trenuri sunt introduse pe ruta Iași – Cluj Napoca și retur.
  • Pentru a răspunde mai bine cerințelor, în anumite zone CFR Călători operează cu trenuri RE care asigură condiții apropiate cu cele ale trenurilor IR dar la un tarif mai mic, ceea ce oferă accesibilitate unei categorii cât mai largi de călători.
  • Trenurile IR de pe ruta  București – Pitești devin trenuri RE cu mers într-un program cadențat.
  • Ruta București – Brașov și retur este asigurată zilnic cu circa 21 perechi de trenuri asigurând un program orar de călătorie flexibil pentru publicul călător.
  • Trenurile “Prietenia” 402/ 401 București Nord-Chișinău și retur, precum și trenurile 1064/1061 Iași-Ungheni și retur circulă zilnic în acest mers de tren nou.
  • În sezonul estival între principalele orașe din țară și litoral se asigură legătura cu trenuri directe, cu mențiunea că pe distanța Constanța – Mangalia și retur trenurile circulă în regim de tren Regio și la tarifele aferente acestui rang de tren.