Mesaj RO-ALERT emis de ISU Tulcea din cauza dronelor ruseşti. Ciolacu: Nu ne atacă nimeni, oameni buni. Haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii

În cursul acestei nopţi, în jurul orei 1:00, ISU DELTA Tulcea a trimis un mesaj RO-ALERT, prin care avertiza populaţia că există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.

13 sept. 2023, 08:36
Mesaj RO-ALERT emis de ISU Tulcea din cauza dronelor ruseşti. Ciolacu: Nu ne atacă nimeni, oameni buni. Haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii

Autorităţile au emis, miercuri dimineaţă, un mesaj RO-Alert pentru localităţi din judeţul Tulcea, anunţând că există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Mesajul cere oamenilor să-şi păstreze calmul şi să se adăposteasă.

UPDATE: Ministerul Apărării anunţă, miercuri, că elemente ale unei posibile drone au fost identificate în zona Nufărul şi Victoria din judeţul Tulcea. Acestea au fost zărite din elicopter.

„Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11:30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri.

Conform procedurilor, un alt elicopter al  Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord,  pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor”, anunţă un comunicat MApN.

UPDATE: Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate.Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 00.45 cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 05.00.
Ca urmare a evoluției situației și în baza informațiilor primite de la IGSU, cu privire la sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localitățile Nufăru, Malcoci și Valea Nucarilor, jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranță naţională investighează aceste situații. Vom reveni cu detalii, în funcție de datele primite din teren.

Forțele MApN rămân în alertă și vor continua cercetările în zonele unde pot să apară riscuri ca urmare a acestei situații.
Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.
De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.

UPDATE: Marcel Ciolacu: Nu ne atacă nimeni, oameni buni. Haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii

”Nu ne atacă nimeni, oameni buni. Haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii. Nu ne-a atacat nimeni şi nu ne atacă nimeni. Au sărit nişte rămăşiţe dintr-o dronă care a fost lovităde armata ucraineană. Nu a avut explzibil, nu a avut nimic care să dăuneze cetăţenilor”, a declarat ulterior premierul Marcel Ciolacu, într-o declaraţie de presă.

ISU Tulcea a emis, miercuri dimineaţă, un mesaj de avertizare. ”Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adoposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori”, arată mesajul transmis populaţiei.

Potrivit acestuia, durata estimată a evenimentului este de 90 de minute. ISU Tulcea a precizat că mesajul a fost transmis populaţiei din 8 localităţi: Luncavita, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.

”Această avertizare face parte din deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin care Inspectoratul General pentru Siutații de Urgență este abilitat în a transmite și mesaje Ro-Alert pentru informarea populației.

Aceste mesaje vin în urma notificărilor și a mesajelor transmise către structurile abilitate ale statului român. Este prima dată când se transmit astfel de mesaje. Populația a fost dinainte avertizată de către reprezentanții ISU Delta, care sunt în misiune acolo de câteva zile, permanent 24/24. Astfel, avem în localitatea Ceatalchioi un echipaj cu o autospecială de primă intervenție și comandă, iar în Chilia Veche avem o ambarcațiune SAR tip Targa, dar și o autospecială de primă intervenție și comandă, tocmai pentru a putea sprijini populația care solicită asistența noastră sau care din varii motive se sperie ori doresc să se transfere la Tulcea, ori să meargă într-o altă localitate din cauza a ceea ce se întâmplă pe malul ucrainean.

Este o situație nouă pentru toată lumea, cu siguranță nu e o situație în regulă a ceea ce se întâmplă la graniță, în ceea ce privește resturile de dronă sunt în responsabilitatea altor structuri ale statului român, noi ne concentrăm strict pe avertizarea și informarea populației pentru astfel de situații. De asemenea, rolul ISU în zonă este și aceea de a transmite mesajele în cazul în care sistemele GSM nu funcționează în zonă. ”, a declarat purtătorul de cuvânt ISU Tulcea, Daniel Năstase, pentru Euronews România.

Citeşte şi: Cutremur în România, marți seara. Ce magnitudine a avut seismul

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, în 7 septembrie, adoptarea unor măsuri de protecţie pentru populaţia din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Ismail, precum şi emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor ”elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.

”Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a mai decis CNSU după ce, în urma atacurilor ruseşte vizând porturi din regiunea Odesa, fragmente ale unei drone au fost găsite în zona localităţii Plauru, iar la Chilia un proiectil a străpuns acoperişul şi tavanul enexei unei locuinţe.

Armata Română anunță că a început de marți instalarea spaţiilor de protecţie a populaţiei din localitatea Plauru (județul Tulcea). Următoarele buncăre vor fi amplasate în comuna Ceatalchioi.

Amplasarea spațiilor de protecție vine după decizia din 7 septembrie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), în urma găsirii fragmentelor de drone lansate de ruși, ce au căzut pe teritoriul românesc, pe malul românesc al Dunării.

Citeşte şi: Zboruri cu escală Wizz Air: Ghidul complet pentru a naviga inteligent în labirintul opțiunilor

Un atac cu rachete asupra unui şantier naval din oraşul Sevastopol din Crimeea, miercuri dimineaţa devreme, a rănit 24 de persoane, potrivit guvernatorului susţinut de Rusia, Mihail Razvozhaev, transmite CNN.

„Sevastopolul a fost atacat de inamicii noştri … Informaţiile preliminare indică faptul că incendiul a fost provocat de un atac cu rachete”, a transmis Razvozhaev pe Telegram.

„Toate serviciile de urgenţă lucrează la faţa locului, nu există niciun pericol pentru obiectele civile din oraş”, a mai transmis Mihail Razvozhaev, guvernatorul instalat la Moscova la Sevastopol, cel mai mare oraş din Crimeea şi un important port la Marea Neagră.

Razvozhaev a postat o actualizare la scurt timp după ce a ajuns la faţa locului, spunând că patru persoane sunt „în stare moderată” din cauza atacului.

Într-o declaraţie anterioară, el a afirmat că atacul a provocat un incendiu şi că locaţia nu era „o instalaţie civilă”.

Potrivit Reuters, şantierul naval strategic din Sevastopol, situat în peninsula Crimeea pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, construieşte şi repară nave şi submarine ale Flotei ruseşti din Marea Neagră, care a lansat atacuri cu drone şi rachete asupra Ucrainei.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Atac cu drone şi rachete asupra oraşului natal al preşedintelui Zelenski. Ucrainenii anunţă cucerirea platformelor de foraj din Crimeea