Mesaje false în numele ANAF. Cum sunt jefuiţi, mai nou, românii

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează contribuabilii că se trimit mesaje false în numele instituţiei.

04 oct. 2022, 18:09
Mesaje false în numele ANAF. Cum sunt jefuiţi, mai nou, românii

Mesaje false în numele ANAF. Contribuabilii sunt anunţaţi că au „plăţi fiscale restante”. Mesajului îi este anexat un document, „factura fiscală”, iar reprezentanţii ANAF îi sfătuiesc pe cei care primesc mesajul să nu deschidă documentul.

Mesaje false în numele ANAF. Avertismentul instituţiei

Citeşte şi Ţepe cu criptomonede. Cum puteţi rămâne fără bani în conturi. Avertisment pentru români

ANAF îi sfătuieşte pe românii care primesc astfel de emailuri să nu le deschisă şi să nu acceseze documentele anexate sau  linkurile din conţinut. De asemenea, contribuabilii sunt avertizaţi să nu transfere bani către conturile menţionate în mesajele pe care le primesc.

„Serviciul Spaţiul Privat Virtual, pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, a fost creat şi dezvoltat pentru o comunicare securizată cu instituţia. De asemenea, contribuabilii pot obţine informaţii fiscale cu caracter general la CALL CENTER ANAF 0314039160”, transmite ANAF.

Citeşte şi Atenție mare la ce joburi aplicați! O escrocherie mai veche face ravagii pe internet. Mii de oameni și-au luat țeapă

Cum îi va verifica ANAF pe cetățenii români. Ministerul Finanțelor schimbă regulile

Procedura de verificare a situației fiscale personale a persoanei fizice va fi schimbată și se va efectua o analiză de risc de către structura de la nivelul aparatului central al ANAF. Verificare se face în vederea stabilirii riscului de neconformare la declarararea veniturilor impozabile aferent persoanelor fizice.

Diferența semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc și veniturile declarate de persoana fizică și/sau de plătitori pentru aceeași perioadă impozabilă constituie neconformarea la declararea veniturilor impozabile aferent unei persoane fizice.

Diferența este considerată remarcabilă dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc și veniturile declarate de persoana fizică și/sau de plătitori este o nepotrivire mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puțin de 50.000 de lei.

Selectarea persoanelor fizice care vor fi supuse verificării situației fiscale este efectuată de către aparatul central al ANAF. Selecția se face în funcție de nivelul riscului stabillit pe baza analizei. Persoanele fizice care vor fi selectate pentru verificare vor fi anunțate în scris. Aceștia vor avea șansa să reanalizeze situația fiscală personală și să declare sau să corecteze declarațiile fiscale.

Totodată, li se va comunica că termenul pentru declararea sau corectarea acesteia este de maximum 30 de zile zalendaristice de la data comunicării notiicării. După adoptarea proiectului de modificare a Codului de procedură fiscală, se va face un ordin al șefului ANAF.