Mesaje inedite pe Twitter au anunţat rezultatele alegerilor franceze înainte de ora legală

Mii de utilizatori de Internet au folosit duminică mesaje ingenioase pentru a ocoli legea franceză ce interzice publicarea sondajelor sau estimărilor rezultatelor scrutinului prezidenţial înainte de închiderea urnelor, relatează AFP.

RomaniaTV.net
23 apr. 2012, 09:45
Mesaje inedite pe Twitter au anunţat rezultatele alegerilor franceze înainte de ora legală

„Olanda bate Ungaria cu 27 la 25”, „Meteo: 29 de grade la Amsterdam, 25 la Budapesta”, sunt două dintre aceste mesaje, care fac aluzie la numele candidatului socialist, Francois Hollande, şi la originile ungare ale preşedintelui în exerciţiu, Nicolas Sarkozy.

„Kilogramul de gouda (brânză olandeză-n.r.) la 27 de euro, sticla de Tokay (vin unguresc-n.r.) la 25 de euro”, scria într-un alt mesaj.

Pe Twitter, utilizatorii s-au regrupat sub numele „#RadioLondra”, într-o aluzie la mesajele trimise de la Londra în timpul celui de-al doilea Război Mondial, prin intermediul postului de radio BBC, de către Franţa liberă, cu destinaţia rezistenţei franceze din interior.

Mesajele, câteva zeci pe minut, au început să apară încă din cursul după-amiezii.

Unele făceau aluzie la viaţa privată a lui Nicolas Sarkozy şi la originile italiene ale soţiei sale, cântăreaţa şi top-modelul Carla Bruni-Sarkozy. „Carlita nu va cânta, repet, Carlita nu va cânta”. „Bambina nu va creşte la castel, repet, bambina nu va creşte la castel”, cu referire la fetiţa cuplului prezidenţial, Giulia.

Alte mesaje erau mai directe. „Primul sondaj la ieşirea din testicule: 29 la sută dintre spermatozoizi au ales trompa stângă”.

În virtutea unei legi datând din 1977, publicarea oricărui indiciu privind rezultatele unui scrutin politic este interzisă înainte de închiderea ultimelor secţii de vot. Orice încălcare a interdicţiei se pedepseşte cu amendă de 75.000 de euro.

Această problemă a generat dezbateri aprinse, în era Internetului generalizat şi în măsaura în care presa străină nu se consideră supusă legii franceze.

Parchetul din Paris a anunţat duminică seara că a demarat o anchetă privind publicarea estimărilor rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale înainte de ora legală, 20.00 (21.00, ora României).

Ancheta vizează AFP, două instituţii de presă belgiene, una elveţiană, un site din Noua Zeelandă şi un jurnalist belgian care ar fi transmis estimările printr-un mesaj difuzat pe Twitter, a precizat Parchetul din Paris.

„La 75.000 de euro amendă, Twitter va acoperi datoria Franţei”, ironiza un utilizator de Internet.