Mesajul disperat al unei profesoare de la o școală de lângă Cluj-Napoca: „Așa arată școala mea, domnule Ciucă! Am amenajat sala de clasă pe banii mei”

Sătulă de condițiile în care este nevoită să predea, o profesoară din județul Cluj a decis să facă publice câteva fotografii cu clădirea în care învață 90 de elevi. În imagini se văd pereți scorojiți, toalete insalubre, săli de clasă sinistre. "Am stat în umbră până acum, dar nu mai pot!", spune Mihaela Ciupei, profesoară la o școală din Cluj.

28 mai 2023, 16:28

În școala Gimnazială Specială din Huedin, județul Cluj, învață aproximativ 90 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani. Pe lângă problemele medicale, elevii îndură zilnic și indiferența autorităților. Copiii, unii dintre ei proveniți din familii vulnerabile sau din case de tip familial, alții cu tulburări de comportament, învață în condiții greu de imaginat. Școala arată ca după bombardamente: pereții sunt scorojiți, toaletele sunt insalubre.

Citește și: Grevă profesori. Guvernul face un nou apel către profesori, dar vine cu aceeaşi ofertă financiară. Luni ar trebui să înceapă înscrierea la Bac 2023, dar sindicatele continuă in corpore protestele

Profesorii de aici nu sunt simplii dascăli. Predau câte 12 materii. Din banii lor, cadrele didactice și-au amenajat cât și cum au putut sălile de clasă. Pe banii lor, după programul școlar, au zugrăvit, au vopsit, au cumpărat mobilier și au pus până și perdele la ferestre. Au încercat să compenseze, astfel, nenumăratele lipsuri materiale.

Citește și: Ministrul Muncii: „Nu suntem la piaţă. Profesorii au ajuns la salariile maxime”. Sindicaliştii îi cer demisia lui Marius Budăi

Mihaela Ciupei, profesor psihopedagog la Școala Gimnazială Specială Huedin, nu a mai suportat indiferența autorităților și a arătat pe rețelele sociale condițiile în care se chinuie să studieze elevii, dar și condițiile în care sunt nevoiți să predea profesorii acestei școli.

„Am stat în umbră până acum, dar nu mai pot! Așa arată școala mea, domnule Ciucă, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca! Și da, domnule Ciucă, am avut 10 la licență, disertație și definitivat. Nu sunt bani de reparații! Am înțeles, acum, că nu sunt bani nici de salarii! Mi-am amenajat sala pe banii mei și merg cu drag la școală! M-aș fi gândit cu bucurie că, dacă mai urcau salariile, voi mai putea face rost de câte ceva pentru școală! Nu, nu m-am gândit la familia mea, pentru că Bunul Dumnezeu ne-a ajutat până acum și nu suntem muritori de foame, cu toate că suntem profesori! Nu sunt bani, domnule Ciucă, de unde să fie? Unde ați mai văzut atâta ură împotriva profesorilor? Ceea ce cer colegii mei de breaslă e mai mult decât pertinent! Rușine să vă fie! Nu sunt bani, domnule Ciucă, și nici nu vor fi vreodată pentru educația copiilor noștri! Apropo, aveți copii? Dar doamna Deca are copii? Dar domnul președinte are copii? Rămâneți în bula voastră din Parlament, cu tot cu neamurile și pilele domniilor voastre!”, a scris Mihaela Ciupei, citată de Digi 24.