Mesajul Giorgiei Meloni pentru Zelenski ar putea destabiliza coaliţia de dreapta din Italia

Giorgia Meloni, care a câştigat alegerile în Italia, a asigurat marţi Ucraina de sprijinul deplin al viitorului său guvern de coaliţie, într-un tweet adresat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

30 sept. 2022, 08:48
Mesajul Giorgiei Meloni pentru Zelenski ar putea destabiliza coaliţia de dreapta din Italia

Liderul de extremă dreapta, care este pe cale să devină prima femeie premier din istoria Italiei, i-a răspus lui Zelenski la un mesaj în care președintele ucrainean o felicita pentru victoria în alegerile legislative, precizând că aşteaptă cu nerăbdare „o cooperare fructuoasă cu noul guvern”.

„Dragă Zelenski, știți că puteți conta pe sprijinul nostru loial pentru cauza libertății poporului ucrainean. Fiți tari și păstrați-vă credința neclintită!”, a scris Giorgia Meloni.

Zelenski a felicitat-o pe Meloni într-un tweet şi a mulţumit Italiei pentru ajutor în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei.

Actualul premier al Italiei, Mario Draghi, a fost întotdeauna clar în ceea ce priveşte sprijinul său pentru Ucraina şi livrările de arme Kievului, după declanşarea invaziei ruse în urmă cu şapte luni.

La rândul său, Meloni a condamnat ferm Rusia şi a spus în mod repetat în ultimele luni că este în mod clar de partea Kievului. Astfel, în problema Ucrainei, Meloni împărtăşeşte poziţia lui Draghi şi a majorităţii guvernelor europene.

Citeşte şi: Vladimir Putin a semnat, în miez de noapte, decretele de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporojie

Cu toate acestea, cei doi parteneri ai săi de coaliţie din cadrul viitorului guvern au exprimat unele îngrijorări. Liderul partidului Liga, Matteo Salvini, a criticat sancţiunile împotriva Moscovei şi este un fan al preşedintelui rus Vladimir Putin, în timp ce liderul partidului Forza Italia, Silvio Berlusconi, a fost timp de ani de zile prieten apropiat cu Vladimir Putin şi a susţinut într-un interviu pe care l-a acordat cu o săptămână înainte de alegeri că Putin a fost presat să atace Ucraina.

Luni, purtătorul de cuvânt al lui Putin a transmis că președinția rusă este deschisă unor relaţii ”constructive” cu Italia.

”Suntem pregătiţi să salutăm orice forţă politică capabilă să iasă din curentul dominant plin de ură faţă de ţara noastră şi să fie mai constructiv în relaţiile cu ţara noastră”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform News.ro.

Citeşte şi: Vladimir Putin a dat drumul la bestii, pentru războiul din Ucraina. Un campion celebru din box, trimis să-i demoleze pe Zelenski și Klitschko