Mesajul lui Florin Cîţu de Ziua Mondială a Libertăţii Presei. „Lupta jurnaliștilor pentru adevăr este vitală pentru a combate tot ce înseamnă fake-news despre Covid-19”

Premierul Florin Cîţu a scris, luni, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că le mulţumeşte jurnaliştilor pentru munca lor în timpul pandemiei şi le-a solicitat să fie în continuare "parteneri în acest efort comun al informării corecte și al responsabilizării românilor, de a se vaccina în număr cât mai mare".

03 mai 2021, 11:19
Mesajul lui Florin Cîţu de Ziua Mondială a Libertăţii Presei. „Lupta jurnaliștilor pentru adevăr este vitală pentru a combate tot ce înseamnă fake-news despre Covid-19”
Florin Cîţu anunţă cu cât vor fi plătiţi medicii de familie care se implică în campania de vaccinare anti-COVID: Am suplimentat fondurile

Mesajul lui Florin Cîţu de Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Premierul a subliniat că este important ca informaţii verificate şi corecte despre COVID-19 să ajungă în spaţiul public, pentru a fi protejată sănătatea oamenilor.

„De ziua libertății presei, le mulțumesc jurnaliștilor pentru munca lor din timpul pandemiei, în aceste vremuri dificile, și pentru ei. Informația verificată și corectă despre efectele Covid-19 trebuie să ajungă la public, pentru protejarea sănătății cetățenilor. Iar lupta jurnaliștilor pentru adevăr este vitală mai ales acum, pentru a combate tot ce înseamnă fake-news despre Covid-19 și vaccinare în pandemie.

Vă rog să fiți în continuare parteneri în acest efort comun al informării corecte și al responsabilizării românilor, de a se vaccina în număr cât mai mare, pentru a ne întoarce la normalitate. Vă doresc să rămâneți mereu liberi, de partea adevărului și binelui public, independenți, să informați corect opinia publică. La mulți ani tuturor celor care lucrează în mass-media!”, este mesaj transmis pe Facebook, de Florin Cîţu, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei.

Citeşte şi: Prognoza meteo 3 mai. Temperaturile scad, dar vremea se menţine caldă pentru această perioadă

În fiecare an, la data de 3 mai, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Libertăţii Presei, proclamată de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, din anul 1991.

Ziua mondială a libertății presei a fost instituită pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra importanței și obligaţiei respectării libertății de exprimare, aşa cum sunt ele stabilite în Declarația Universală a Drepturilor Omului, care, la articolul 19 arată că: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.

Cu ocazia acestei zile, UNESCO oferă premiul Guillermo Cano unei persoane, organizaţii sau instituţii care a adus o contribuţie excepţională la apărarea şi promovarea libertăţii presei oriunde în lume, în special în zonele cu un grad ridicat de pericol. Distincţia a fost acordată pentru prima oară în anul 1997 şi poartă numele lui Guillermo Cano Isaza, un jurnalist columbian care a fost asasinat chiar în faţa clădirii ziarului la care lucra, El Espectador din Bogotá, la 17 decembrie 1986, pentru că deranjase cu anchetele sale marii comercianţi de droguri din Columbia.

Premiul are o valoare de 25.000 de USD şi este finanţat de Cano Foundation (Columbia) şi The Helsingin Sanomat Foundation (Finlanda), conform radioromaniacultural.ro.

Citeşte şi: Calendar ortodox 3 mai 2021. Sfântul Irodion de la Lainici, mare făcător de minuni. Rugăciune către Sfântul Părinte Irodion, văzătorul de Dumnezeu și protectorul familiei creștine