Mesajul premierului francez Jean Castex după întâlnirea cu Ludovic Orban. „Ţările noastre îşi consolidează cooperarea”

Premierul francez Jean Castex a anunţat, luni, în urma întrevederii cu Ludovic Orban, că Franţa şi România îşi consolidează cooperarea, în special în domeniul Apărării şi cel Nuclear civil. 

RomaniaTV.net
26 oct. 2020, 18:43
Mesajul premierului francez Jean Castex după întâlnirea cu Ludovic Orban. „Ţările noastre îşi consolidează cooperarea”

„În timp Franţa şi România sărbătoresc 140 de ani de relaţii diplomatice, aprofundăm împreună cu Ludovic Orban parteneriatul nostru stragetic. Ţările noastre îşi consolidează cooperarea, în special în domeniul Apărării şi cel Nuclear civil”, a scris şeful Executivului de la Paris, într-un mesaj publicat pe Twitter.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că a fost semnat un parteneriat stragetic între Franţa şi România ce prevede, printre altele, o colaborare privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. În urma unei întrevederi cu omologul său francez, Orban a vorbit despre declaraţia de intenţie referitoare la cooperarea în domeniul nuclear civil.

Franţa va colabora la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Orban: „E un proiect important pentru politica energetică”

Orban, despre colaborarea dintre România şi Franţa în domeniul militar

„În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul militar, am abordat subiecte la zi, cum este contractul privitor la corvete, şi aici am prezentat punctul nostru de vedere. Există un litigiu, de fapt au fost mai multe procese care au fost declanşate de competitor împotriva deciziei de adjudecare a contractului care a fost luat.

Imediat ce se vor termina aceste ligitii în instanţă, din punctul nostru de vedere suntem gata să semnăm contractul, pentru noi fiind extrem de importantă semnarea şi realizarea acesteui contract – construirea celor patru corvete care sunt extrem de importante în dispozitiviul strategic la României la Marea Neagră”, a explicat şeful Executivului.

Orban cere ajutorul Franţei pentru intrarea României în Schengen. „Am solicitat sprijinul pentru urgentarea unei decizii pozitive”