Metoda prin care supermaketurile ne fraieresc în fiecare zi! Cum a ajuns untul să fie un lux

Vizitele la supermarketuri fac parte din viața noastră. Reclamele ne spun mereu de super ofertele pe care le putem găsi în magazine, însă puțină lume știe care este metoda subtilă la care apelează marii retaileri pentru a umfla în mod subtil prețurile.

04 mart. 2024, 08:33
Metoda prin care supermaketurile ne fraieresc în fiecare zi! Cum a ajuns untul să fie un lux

Ce s-a întâmplat cu untul din magazine. O nouă practică a fost observată în supermarketurile din România, în mod special în cazul retailerilor majori precum Mega Image, Carrefour, Kaufland și alții. Această „găselniță” conduce la o creștere subtilă a prețurilor, prin care ar putea înșela mulți consumatori. Asociația pentru Protecția Consumatorilor a reacționat prompt la această manevră, evidențiindu-i impactul și generând reacții imediate.

Citește și: Untul din comerț, un pericol pentru sănătate. Ce conține alimentul din vitrinele supermarketurilor din România, de fapt. Cum faci diferența între cele trei tipuri de unt de pe piață

În ciuda promisiunilor de reduceri de prețuri la produsele de bază, untul a devenit un lux în magazinele din România. Prețul a crescut brusc, depășind 70 de lei pe kilogram, determinând mulți consumatori să opteze pentru alternative precum margarina. Activități simple, precum prepararea unei prăjituri sau untul pe pâine, devin acum privilegii pe care mulți nu și le mai pot permite. Această creștere neprevăzută îi lovește în special pe cei cu venituri modeste, cu pensii mici și salarii minime, care se confruntă cu o nouă realitate.

Pe data de 2 martie, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a descoperit că untul, care anterior era vândut în pachete de 200 de grame, a fost redus la doar 100 de grame, o practică cunoscută sub numele de Shrinkflation. În plus, prețurile au fost ajustate astfel încât consumatorii să nu observe creșterea. Așadar, dacă anterior un pachet de unt costa între 7 și 12 lei, acum aceeași sumă trebuie plătită pentru doar jumătate din cantitatea inițială.

„Shrinkflation la unt? shrinkflation =scăderea cantității alimentelor, păstrând ambalaje și prețuri similare”, a transmis Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.

„Ăsta-i capitalistul, prosteala e ceva normal”, „Ne orientăm să facem clasamente după preț versus calitate. Dacă toți producătorii și distribuitorii fac la fel, sesizăm la Consiliul Concurenței, care prin inacțiune, validează hoția”, „Hoția capitalistă”, sunt doar câteva dintre comentariile apărute la postarea făcută de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.

Rămâne de văzut dacă și ANPC se va sesiza în această situație și va veni cu un punct de vedere sau vor fi aceleași șmecherii în supermarketuri. Clienții sunt deja dezamăgiți și nu mai speră în nicio rezolvare.

Citește și: Câtă carne conțin, de fapt, crenvurștii din supermarketurile din România. Puțină lume citește eticheta