Metoda scandinavă de somn. Cum îţi poate îmbunătăţi viaţa, dar şi calitatea relaţiei cu persoana iubită

Dacă jumătatea ta te ține treaz în timpul nopții, nu ești singur. Unul din trei americani declară că partenerul le afectează negativ somnul, fie că este vorba de sforăit sau de "furtul" păturii de învelit.

19 ian. 2024, 19:16
Metoda scandinavă de somn. Cum îţi poate îmbunătăţi viaţa, dar şi calitatea relaţiei cu persoana iubită
Metoda scandinavă de somn. Cum îţi poate îmbunătăţi viaţa, dar şi calitatea relaţiei cu persoana iubită

Metoda scandinavă de somn. Dacă te afli în pragul epuizării și ai nevoie de odihnă, metoda de somn scandinavă ar putea îmbunătăți semnificativ felul în care dormi noaptea. Este o practică obișnuită în ţările scandinave, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, dar și în alte zone din Europa.

Ideea este simplă: în loc să împărțiți o pătură noaptea, tu și partenerul tău aveți fiecare câte una. Nu este vorba despre evitarea intimității sau sacrificarea unei părți a relației voastre. Este vorba despre prioritizarea nevoilor voastre de somn, astfel încât amândoi să vă puteți trezi odihniți și plini de energie.

Majoritatea oamenilor folosesc două cuverturi sau pilote pentru metoda scandinavă de somn, oferind spațiu generos pentru fiecare partener. Renunțarea la cearşaful comun este un aspect tradițional al acestei abordări, dar nu este o regulă strictă.

Citeşte şi: A fost descoperit „cel mai păcătos oraş de pe pământ”, scufundat după judecata lui Dumnezeu. Este conservat impecabil după sute de ani VIDEO

Studiile arată că împărțirea cuverturilor duce la 30% mai puțin somn întrerupt, oferind cuplurilor o noapte de odihnă mai profundă. Eliminând frustrările legate de tragerile de pătură, fiecare partener își poate ajusta confortul termic în timpul nopții fără a deranja celălalt.

Această abordare nu este rezervată doar celor cu parteneri care acaparează pătura; este potrivită pentru oricine are un model de somn diferit. Fiecare partener poate personaliza experiența de somn, folosind pilote diferite și reglând temperatura în funcție de preferințe.

Citeşte şi: Ajută sau nu alcoolul la digestie? Ce spune nutriţionista Mihaela Bilic, o să rămâi surprins!

Cu toate acestea, experții avertizează că, în cazul problemelor de somn mai profunde, precum apneea sau insomnia, este important să consulți un specialist medical, scrie cnet.com. Metoda scandinavă de odihnă poate îmbunătăți confortul în cuplu, dar este esențial să abordezi cauzele subiacente ale unui somn de proastă calitate.