Ajută sau nu alcoolul la digestie? Ce spune nutriţionista Mihaela Bilic, o să rămâi surprins!

Cunoscuta nutriționistă Mihaela Bilic demontează mitul unui păhărel de alcool înainte de masă pentru îmbunătățirea digestiei și dezvăluie adevăruri despre efectele alcoolului asupra organismului.

19 ian. 2024, 16:39
Ajută sau nu alcoolul la digestie? Ce spune nutriţionista Mihaela Bilic, o să rămâi surprins!
Ajută sau nu alcoolul la digestie? Ce spune nutriţionista Mihaela Bilic, o să rămâi surprins!

Ajută sau nu alcoolul la digestie? Mihaela Bilic a adus în discuție un mit frecvent întâlnit în practica alimentației: consumul unui păhărel de alcool înainte de masă ar contribui la o digestie mai bună. Această afirmație, care a generat o întreagă modă a aperitivelor alcoolice, este analizată în detaliu de către specialist, într-o postare pe contul personal de Facebook.

Mihaela Bilic evidențiază că alcoolul este o substanță toxică pentru celulele vii, inclusiv cele din creier și ficat. Contrar credinței comune, singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul este ficatul, iar capacitatea acestuia este determinată genetic, nemaifiind susceptibilă de ameliorare prin antrenament.

Citeşte şi: Mihaela Bilic a spus care sunt alimentele anti-foame, ce ajută și la slăbit: „Carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit”

Cantitatea și tipul de alcool consumat sunt, de asemenea, factori importanți. În ceea ce privește apetitul și deschiderea acestuia în urma consumului de alcool la începutul mesei, Mihaela Bilic mărturisește că nu poate explica exact fenomenul, dar subliniază că alcoolul, în general, induce pofta de mâncare, mai ales după al doilea pahar.

Cu privire la siluetă și metabolism, medicul nutriționist oferă vești mai puțin încurajatoare, afirmând că alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, contribuind la creșterea în greutate. De asemenea, Mihaela Bilic adaugă că alcoolul nu are capacitatea de a topi grăsimea, indiferent de concentrație sau puritatea sa.

Citeşte şi: Mihaela Bilic, despre alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor: „Conține toate mineralele indispensabile vieții”

„Când vine vorba de alcool, puține pot să spun din propria experiență. Iar teoria din cărție de nutriție nu știu cum și cât se adeverește în practică. Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuroni la celulele din ficat. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de asta se numește alcool-dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament- deci nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică!

Cantitatea și tipul de alcool contează și ele:

  • vinul roșu (și doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când este consumat regulat și cu moderație (1-2 pahare/zi); asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toții de băut, ci doar că dintre toate relele, un pahar de vin roșu e răul cel mai mic
  • digestivele cu gust amar ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreția de bilă)- adică și cafeaua poate să facă asta
  • vinul spumant, șampania și prosecco au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului și încordării); cu doar 80 cal și bulele din dotare, un pahar de șampanie asigură o stare de bine (mai ales pentru doamne)

Nu știu să explic dacă și cum o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Cert este că alcoolul în general, de la al 2-lea pahar în sus, face poftă de mâncare. Iar obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimuleazâ să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci alune, chipsuri sau mezeluri și brânzeturi, tot îți vine să bei!

Cât despre siluetă și metabolism, nu am vești bune: alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare “stropită” cu alcool îngrașă mai tare Încă un motiv ca să încercați un „ianuarie uscat”! Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea – nici din farfurie, nici de pe șolduri”, a scris Mihaela Bilic.