Metode eficiente pentru a-ţi înfrânge pofta de alimente nesănătoase

Cartofi prăjiţi, pizza, dulciuri – nu poţi să le rezişti nu-i aşa? Cu alte cuvinte, ai pofte de alimente nesănătoase. Toţi oamenii le au, însă câţi înţeleg motivul pentru care le au? Probabil că ştii că pofta de alimente nesănătoase nu are nicio legătură cu foamea, însă poate că nu eşti conştient de modul în care funcţionează. Poftele au la bază atât componente psihologice cât şi biologice.

29 mart. 2015, 19:42
Metode eficiente pentru a-ţi înfrânge pofta de alimente nesănătoase

Cele mai întâlnite alimente după care oamenii tânjesc sunt: dulciurile, carbohidraţii, ciocolata, sarea şi, uneori, caşcavalul. Iată cele mai întâlnite cauze ale poftelor de alimente nesănătoase.

1. Nivel scăzut de serotonină

Serotonina este un neutransmiţător produs, în special, la nivelul tractului gastrointestinal. Serotonina are o influenţă puternică asupra stării de spirit, apetitului şi digestiei. Consumul de carbohidraţi şi zahăr cresc eliberarea de serotonină, potrivit studiilor de specialitate, ceea ce are ca rezultat o îmbunătăţire, pe termen scurt, a stării de bine. Aşa că atunci când nivelul de serotonină este scăzut, reacţia creierului este „Aceea ciocolată sau prăjitură va rezolva problema!”. Un nivel scăzut de serotonină poate fi cauzat de sănătatea intestinelor (90% din producţia acestui neurotransmiţător este realizată la nivelul tractului gastrointestinal), consumul de alcool, sentimentele de depresie, anxietate şi boli obsesiv compulsive.

2. Endorfinele

Consumul de carbohidraţi, zahăr, ciocolată şi chiar sare creşte producţia de endorfine în organism. Endorfinele sunt substanţe chimice care te ajută să te simţi mai relaxat. De asemenea sunt produse în timpul somnului sau ca urmare a exerciţiilor fizice. Atunci când mănânci produsele enumerate mai sus şi experimentezi aceste sentimente îţi doreşti mai mult – similar cu narcomanii care devin dependenţi de droguri. Un studiu a relevat faptul că la nivel chimic consumul de zahăr este urmat de un sentiment chiar mai intens decât cel oferit de cocaină.

Citeşte continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO