Metodele ingenioase prin care strămoșii noștri conservau alimentele! Cum era păstrată mâncare, înainte de inventarea frigiderului!

Dacă în ziua de astăzi nu este deloc greu să păstrăm mâncarea proaspătă, în vremurile de mult trecute, oamenii au fost nevoiți să găsească soluții pentru a-și păstra hrana. Haideți să vedem cum era păstrată mâncarea, înainte ca frigiderul să fie inventat.
Filip Stan
12 mart. 2022, 12:14
Metodele ingenioase prin care strămoșii noștri conservau alimentele! Cum era păstrată mâncare, înainte de inventarea frigiderului!

Încă din cele mai vechi timpuri, pentru a preveni alterarea hranei sau a încetini dezvoltarea microorganismelor, oamenii apelau la o serie de metode ingenioase. Deși sunt folosite de foarte mult timp, metode precum afumarea, murarea, sărarea sau fermentarea, sunt folosite și în zilele noastre.

CITEȘTE ȘI: Bine de știut! Obiceiurile care aduc ghinion în casă! De ce nu e bine ca un musafir să spele vasele

Metodele ingenioase folosite de strămoșii noștri

Cu mai bine de 11.000 de ani în urmă, teritoriul Americii de Nord de astăzi era străbătut de mamuți. Pentru vânătorii de la vremea respectivă, doborârea unui astfel de animal era foarte importantă. Datorită dimensiunilor sale impresionante, carnea unui mamut ajungea pentru o perioadă mai lungă de timp.

CITEȘTE ȘI: Pune oțet de mere în mașina de spălat atunci când speli blugii. Rezultatul este de-a dreptul uimitor! Trucul pe care trebuie să îl știe orice român

Resturile de mamut erau depozitate în iazuri. Curios este faptul că, resturile nu se păstrau datorită apei din lac, ci a bacteriilor din apă. Mai exact, lactobacilii colonizează carnea, iar acidul lactic produse de acest bacterii păstrează masa musculară. Pe lângă asta, procesul de conservare era ajutat și de temperaturile scăzute, dar și de nivelul scăzut de oxigen din apă.

O altă metodă de păstrare a mâncării este îngroparea acesteia. Fiind îngropate, alimentele sunt protejate de razele soarelui, căldură și oxigen, factori care pot accelera alterarea.

 

Așadar, turbăriile, locuri mlăștinoase, erau alegerea perfectă pentru păstrarea hranei. Datorită mediului răcoros și a nivelului scăzut de oxigen, aceste ochiuri de apă mocirloase erau numai bune pentru a conserva mâncarea.

Civilizațiile antice din Europa de Nord își păstrau mâncarea, chiar și untul, în astfel de locuri. Pentru comunitățile agricole timpurii, turbăriile reprezentau o cale sigură de păstra alimente vulnerabile, cum ar fi produsele lactate, pentru mai multă vreme.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”