MFP: Aprobarea evaluărilor de către FMI confirmă sustenabilitatea prognozei bugetare pe 2014

Aprobarea de către board-ul FMI a celor două evaluări confirmă sustenabilitatea prognozei bugetare pe anul 2014, precum şi direcţia bună în care se îndreaptă reformele structurale, conform unui comunicat de presă transmis de Ministerul Finanţelor Publice şi citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
26 mart. 2014, 21:14
MFP: Aprobarea evaluărilor de către FMI confirmă sustenabilitatea prognozei bugetare pe 2014

‘Guvernul României salută decizia favorabilă a Consiliului directorilor executivi ai Fondului Monetar Internaţional de aprobare a rezultatelor primei şi celei de a doua evaluări din cadrul aranjamentului stand-by de tip preventiv şi apreciază că aceasta reflectă îmbunătăţirea situaţiei macroeconomice a României şi progresele realizate în direcţia reformelor structurale. Ajustarea bugetară a continuat în anul 2013 luând, totodată, în considerare eforturile deosebite ale Guvernului de a plăti arieratele de la nivelul autorităţilor locale, de a reduce arieratele de la companiile de stat, de a elimina arieratele în sectorul de sănătate şi de a creşte considerabil cofinanţarea naţională în vederea asigurării unei rate mai mari de absorbţie a fondurilor europene. Aprobarea de către board-ul FMI a celor două evaluări confirmă sustenabilitatea prognozei bugetare pe anul 2014 precum şi direcţia bună în care se îndreaptă reformele structurale’, se arată în comunicat.

Board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, miercuri, prima şi a doua evaluare a acordului preventiv cu România, iar statul va avea la dispoziţie o sumă suplimentară de aproximativ 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST), potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a instituţiei financiare internaţionale.

La finalizarea evaluărilor, boardul FMI a aprobat o scutire de la îndeplinirea criteriilor de performanţă cu privire la balanţa fiscală, care a fost ratată cu puţin. De asemenea boardul a aprobat cererea autorităţilor române de a adăuga o evaluare pe baza performanţelor de la finele lunii iunie 2014. Revizuirea suplimentară va coincide cu consultările pe tema articolului IV şi cu rectificarea bugetară de la mijlocul anului.

Echipele Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene s-au aflat în vizită la Bucureşti în perioada 21 ianuarie – 4 februarie 2014, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare, combinate, în cadrul programului economic sprijinit de FMI prin Acordul stand-by, precum şi pentru actualizarea situaţiei programului preventiv cu Uniunea Europeană privind balanţa de plăţi.

Consiliul directorilor executivi ai Fondului Monetar Internaţional a aprobat, la finele lunii septembrie 2013, un nou acord stand-by pe 24 de luni, în valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST – Drepturi Speciale de Tragere – n.r.) pentru România..

Autorităţile române au informat FMI că intenţionează să trateze acest acord drept unul preventiv, şi, în consecinţă, nu intenţionează să folosească banii.

Acesta este al treilea acord solicitat de România Fondului Monetar Internaţional, de la declanşarea crizei economice. Primul a fost încheiat în 2009, iar al doilea, de tip preventiv, în 2011.