Michael Douglas ajută FBI să combată comerţul ilicit la bursă

Actorul american Michael Douglas, interpretul magnatului lipsit de scrupule din lumea finanţelor, Gordon Gekko, în filmele din seria "Wall Street", este noul purtător de cuvânt al FBI  împotriva comerţului ilicit de la bursă.

28 feb. 2012, 10:22
Michael Douglas ajută FBI să combată comerţul ilicit la bursă

În filmul original, lansat în 1987, personajul interpretat de Michael Douglas a rostit o frază care a devenit de atunci celebră: „Greed is good!” (Lăcomia este bună).

Pentru criticii de film şi iubitorii de cinema, această frază caracterizează foarte bine excesele comise pe Wall Street în ultimele decenii şi problemele economice cauzate ulterior de acestea.

În noul său rol de purtător de cuvânt al FBI, Michael Douglas i-a avertizat pe directorii de pe Wall Street în legătură cu riscurile unei astfel de atitudini, informează bbc.co.uk.

„Filmul reprezintă o ficţiune, dar problema este una reală”, a declarat starul american. „Economia noastră este tot mai dependentă de succesul şi de integritatea pieţelor financiare. Dacă o afacere pare prea bună pentru a fi adevărată, atunci probabil chiar aşa este” , a mai spus acesta.

Prin această iniţiativă, FBI încearcă să împiedice fraudele bursiere şi, mai ales, o practică ilegală, cunoscută pe Wall Street sub denumirea „insider trading” (tranzacţiile realizate pe baza unor informaţii interne, cunoscute doar de agenţii de bursă care administrează un anumit produs financiar, n.r.).

În 2011, Raj Rajaratnam, fostul manager şi fondator al fondului de investiţii Galleon Group, a fost condamnat la 11 ani de închisoare şi la plata unei amenzi de 10 milioane de dolari, într-unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de „insider trading” din istoria Statelor Unite ale Americii.

În procesul care a urmat, circa 24 de persoane au fost trimise la închisoare, cu sentinţe care variază între câteva luni şi zece ani de detenţie. Într-o declaraţie publică, directorii FBI au declarat că vor continua să îi urmărească „pe cei care înşeală sistemul”.

De-a lungul unei cariere de peste patru decenii, Michael Douglas a câştigat două premii Oscar, unul în calitate de producător al filmului „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, împreună cu Saul Zaentz, în 1976, iar celălalt pentru rolul din filmul „Wall Street”. Michael Douglas a apărut în numeroase lungmetraje, precum „Idilă pentru o piatră preţioasă” şi „Wonder Boys”, însă rolul care l-a propulsat a fost cel al inspectorului de poliţie Steve Keller, pe care l-a interpretat în cele 98 de episoade ale serialului de televiziune „Străzile din San Francisco”, difuzat de postul ABC între anii 1972 – 1976.