MICHAEL SCHUMACHER, după 90 de zile de comă. Medicul său vorbeşte despre CE E MAI RĂU

Medicul şef din Formula 1, Gary Hartstein, face o evaluare cutremurătoare a stării lui Michael Schumacher şi vorbeşte şi despre "ce este mai rău", într-un moment în care au trecut aproape 90 de zile de când marele campion de Formula 1 se află în comă într-o clinică din Grenoble.

RomaniaTV.net
27 mart. 2014, 15:31
MICHAEL SCHUMACHER, după 90 de zile de comă. Medicul său vorbeşte despre CE E MAI RĂU

Michael Schumacher este în comă de aproape 90 de zile şi, în ciuda lipsei unor elemente încurajatoare, specialiştii se mulţumesc să comenteze pe marginea puţinelor informaţii care vin dinspre familia campionului internat şi acum într-o clinică din Grenoble, unde a fost supus mai multor operaţii pe creier pentru reducerea presiunii intracraniene şi unde este menţinut în comă indusă.

Gary Hartstein explică pierderea semnificativă în greutate prin atrofierea muşchilor în timpul comei şi ca urmare a procesului de refacere, în timpul căruia, din cauza stresului fizic este eliberată o cantitate foarte mare de hormoni ai stresului, care au ca rol mobilizarea organismului pentru refacere. „Printre altele, muşchii cedează şi se formează aminoacizi pe care corpul îi foloseşte drept combustibil. Problema este că atunci când aceşti hormoni ai stresului rămân prezenţi pentru prea mult timp, devine foarte greu, dacă nu imposibil, să recuperezi masa musculară pierdută”, explică medicul Formulei 1.

Hartstein a precizat că singurii muşchi din corpul uman care nu se atrofiază datorită activităţii lor permanente sunt inima şi diafragma. Totuşi, în cazul lui Schumacher, diafragma ar putea să fie într-o oarecare măsură afectată, dat fiind faptul că acesta respiră asistat de aparate. „Ţinând cont de faptul că Michael avea o condiţie fizică extraordinară, dacă şi când nu va mai avea nevoie de ventilaţie mecanică, reantrenarea diafragmei sale nu ar trebui să fie o problemă”, a precizat medicul.

Gary Hartstein a explicat şi care sunt diferenţele dintre moartea cerebrală, starea vegetativă permanentă, comă şi starea de minimă conştienţă, pentru a demonta toate speculaţiile în privinţa stării lui Schumacher. Totuşi, el reproşează într-o oarecare măsură familiei faptul că a ales să nu dea publicităţii detalii despre starea fostului mare campion, apreciind, însă, că această atitudine faţă de dorinţa fanilor de a şti totul despre idolul lor ar putea fi chiar de ajutor în cazul în care se va întâmpla „ce e mai rău”.

„Sunt uimit de cât de mult încă îl iubesc fanii pe Michael Schumacher. Şi m-a îngrijorat puţin gândul la ce se va întâmpla în cazul în care se va întâmpla ce e mai rău. Dar atunci am realizat că, poate, lipsa de informaţii la zi despre starea lui ne-au dat tuturor şansa de a merge mai departe, de a procesa ce se întâmplă şi de a ne… detaşa. Cred că este unul dintre beneficiile neaşteptate ale strategiei media alese de familia lui Michael”, a precizat medicul, care zilele trecute a afirmat că paramedicii care i-au acordat primul ajutor lui Michael Schumacher imediat după accident au făcut multe greşeli, cea mai importantă fiind aceea că marele campion a fost dus la un spital greşit, unde nu exista un neurochirurg care să îi poată acorda îngrijirile necesare.