Microbuze şcolare, folosite de PNL pentru transport la un bal. ISJ Mureş cere anchetă

Şeful Inspectoratului Şcolar Mureş, Ştefan Someşan, va cere Prefecturii un control privind utilizarea microbuzelor şcolare, în urma mai multor sesizări privind folosirea abuzivă a acestora, inclusiv pentru transportul unor persoane la un bal organizat de PNL Mureş, la sfârşitul săptămânii.

RomaniaTV.net
16 dec. 2013, 09:49
Microbuze şcolare, folosite de PNL pentru transport la un bal. ISJ Mureş cere anchetă

Inspectorul şcolar general al judeţului Mureş, Ştefan Someşan, a reacţionat astfel la mai multe sesizări privind folosirea a două microbuze şcolare pentru transportul unor persoane la „Balul liberal” care a avut loc vineri.

Referitor la acest incident, senatorul PDL Mureş Marius Paşcan a postat pe pagina sa de pe un site de socializare un filmuleţ, susţinând că imaginile, în care apar două microbuze şcolare, cu numerele MS 21 PCC şi MS 62 PRV, ilustrează faptul că acestea „i-au adus pe membrii de partid la balul PNL Mureş desfăşurat vineri seară la Complexul President din Târgu Mureş”.

Microbuzele apar într-o parcare aflată la altă intrare a complexului decât cea pentru balul respectiv, iar în imagini nu se văd persoane coborând din ele.

Senatorul Paşcan a declarat că se afla în zonă, ieşind de la o emisiune, şi a văzut cum din microbuze au coborât liberali, dar operatorul TV pe care l-a chemat acolo nu a reuşit să surprindă momentul.

Inspectorul şcolar general al judeţului Mureş, Ştefan Someşan, a declarat, luni, că a primit mai multe sesizări, „inclusiv de la presă”, dar nu şi de la senatorul Paşcan, cu privire la filmuleţ şi s-a autosesizat, stabilind că microbuzele sunt în proprietatea primăriilor din comunele Crăieşti şi Vătava.

El a precizat că a luat decizia de a sesiza Prefectura despre acest caz.

„Am verificat, microbuzele respective nu sunt în proprietatea şcolilor, ci a primăriilor, iar şoferul e angajatul primăriei. M-am autosesizat, am obligaţia să înştiinţez prefectul să facă verificări. Utilizarea acestor autovehicule în alte scopuri decât transportul elevilor este ilegală, dar eu n-am prerogative să sancţionez, aşa că am decis să cer Prefecturii Mureş, în cursul acestei zile, să facă verificări. Asta este tot ce pot face, eu nu sunt organ de cercetare penală, dar Prefectura poate face un control”, a spus Someşan.

El a adăugat că, din informaţiile sale, un grup de circa 20 de copii din localitatea Ungheni a susţinut un moment artistic, de dans, la Balul liberal, dar copiii nu au venit cu microbuze şcolare.

Someşan a arătat că în cererea către Prefectură va solicita nu numai verificări legate de acest incident, ci şi un control mai amplu, care să vizeze utilizarea tuturor microbuzelor de transport elevi din judeţ.

„Cer un control mai amplu, pentru toate microbuzele şcolare. Se pot verifica foaia de parcurs, foaia tehnică, dacă există asigurare pe maşină – caz în care persoanele din aceasta sunt asigurate, în caz de accident. Să se dispună un control, verificarea kilometrajului, să se vadă dacă au fost folosite abuziv. În urmă cu câţiva ani – nu eram eu inspector general – a fost o sesizare că s-au transportat cu o astfel de maşină saci de cartofi. Recent, am primit alta, că microbuzul de transport elevi stă în curte la primar”, a spus Someşan.

El a refuzat să dea detalii, arătând însă că, din informaţiile sale, multe dintre microbuzele şcolare nu sunt întreţinute şi sunt folosite în alte scopuri decât cele pentru care au fost date.

Preşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, care este şi şeful Consiliului Judeţean, a refuzat să facă orice comentariu pe acest subiect.

Pe de altă parte, Victor Prodan, primarul comunei Ungheni, a declarat că microbuzele şcolare respective au transportat Ansamblul „Hora”, format din peste 20 de copii dansatori şi patru sau cinci persoane – instructorii, care au oferit un moment de colinde. El nu a putut preciza dacă microbuzele şcolare din proprietatea Primăriei Ungheni au numerele menţionate.

Balul liberal, ajuns la a optsprezecea ediţie, a avut loc vineri seară, fiind organizat în fiecare an, în luna decembrie, de PNL Mureş, iar în acest an au participat sute de persoane – membri şi simpatizanţi liberali, dar şi jurnalişti.