Microsoft: Vânzările Windows au scăzut în T4 2011. Profitul a stagnat

Veniturile Microsoft au urcat uşor în ultimul trimestru al anului trecut, la 20,8 miliarde de dolari, iar profitul net a stagnat la 6,6 miliarde de dolari, vânzările Windows fiind afectate de condiţiile dificile de pe pieţele de retail din SUA şi Europa.

RomaniaTV.net
20 ian. 2012, 12:32
Microsoft: Vânzările Windows au scăzut în T4 2011. Profitul a stagnat

Cererea pentru PC-uri din partea companiilor din statele emergente rămâne solidă, însă piaţa de retail din ţările dezvoltate este în scădere deoarece consumatorii amână achiziţia unui PC până la îmbunătăţirea condiţiilor economice sau cumpără tablete în locul unui calculator sau unui laptop clasic, transmite Reuters.

Sunt trei elemente care au afectat vânzările de retail – lanţul de furnizori din Thailanda, factori macroeconomici şi concurenţa din partea unor formate alternative, precum tabletele sau gadget-urile de citit (se referă în principal la produsul Kindle al Amazon.com – n.r.), a declarat directorul financiar executiv al Microsoft, Peter Klein, explicând astfel scăderea vânzărilor de computere.

Compania de cercetare de piaţă Gartner estimează că vânzările de PC-uri au scăzut la nivel global cu 1,4% în trimestrul al patrulea al anului trecut, în principal din cauza inundaţiilor din Thailanda, care au oprit activitatea a numeroase fabrici de hard disk-uri, cauzând un deficit semnificativ de producţie şi ofertă pentru o componentă cheie a oricărui computer.

Microsoft estimează că piaţa PC-urilor a coborât cu 2-4% în perioada analizată, din cauza prăbuşirii pieţei netbook-urilor, laptopurile în miniatură care au generat anul trecut 8% din piaţa computerelor.

Vânzările Windows au scăzut în trimestrul al patrulea calendaristic, al doilea al anului fiscal pentru Microsoft, cu 6%, la 4,7 miliarde de dolari, iar compania a avertizat că situaţia nu dă semne de îmbunătăţire.

Microsoft a avertizat că perturbarea lanţului de furnizori din Thailanda va continua să afecteze vânzările de PC-uri în prima parte a acestui an.

Veniturile Microsoft au urcat cu 4,5% în trimestrul analizat raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior, la 20,8 miliarde de dolari, iar profitul a înregistrat o scădere marginală, stagnând practic la 6,6 miliarde de dolari.