Micul dejun care te ajută să slăbeşti. Ce aliment nu trebuie să lipsească din farfurie, ce aliment trebuie evitat

Atât cercetătorii cât și dieteticienii au ajuns la aceeași concluzie: dacă îți începi ziua cu un mic dejun sănătos care conține această sursă de proteine ești pe drumul cel bun pentru a slăbi.

04 apr. 2022, 12:24
Micul dejun care te ajută să slăbeşti. Ce aliment nu trebuie să lipsească din farfurie, ce aliment trebuie evitat

Micul dejun e cea mai importantă masă a zilei, este deja o axiomă pe care ţi-o spune orice medic nutriţionist, mai ales dacă vrei să eviţi acumularea de kilograme cu toate efectele negative ce ţin de sănătate din această perspectivă. Însă nu orice fel de mic dejun e la fel de bun. Dieta ta poate fi dată peste cap dacă îți umpli farfuria cu alimente mai puțin sănătoase, spun dieteticienii.

Ceai sau cafea? Ce recomandă profesorul Ciurea: Este bine să se bea în general o ceaşcă încet, liniştit
Studiile sugerează că doar o singură sursă de proteine reprezintă micul dejun ideal pentru a slăbi – ouăle.

Cercetătorii au descoperit, pe parcursul unui studiu, că cei care au consumat ouă la micul dejun timp de 8 săptămâni au dat jos cu până 65% mai mult față de cei care nu au avut grijă ce au mâncat, scrie the American Journal of Clinical Nutrition.

Un alt studiu a descoperit că ouăle pot regla glicemia și să diminueze senzația de foame, scrie Nutrition Research. Un mic dejun sănătos și sățios ar trebui să conțină alimente bogate în proteine și fibre deoarece acestea te ajută să te simți sătul pe o perioadă mai lungă de timp, spune Alyssa Pike, manager al Nutrition Communications. Ouă și avocado sau ouă cu pâine integrală, recomandă aceasta. Un mic dejun sățios te ajută să mănânci mai puțin în timpul zilei.

Ouăle reprezintă măncarea ideală dimineața tocmai pentru că sunt o proteină asa de sățioasă. Două ouă conțin 180 de calorii, vitaminele B12 și B2, seleniu și vitamina A. În plus, ouăle sunt ieftine și ușor de preparat.

Cel mai nesănătos aliment pentru micul dejun

Este foarte de important să înțelegem că nu toate alimentele sunt potrivite pentru consum la micul dejun. Cert este că unele dintre ele fie sunt insuficient de hrănitoare, fie nu sunt capabile să satureze corpul uman în întregime.

De asemenea, în loc de beneficii, unele ne pot dăuna sănătății. Nutriționistul australian Susie Barell a numit ce alimente sunt nesănătoase la micul dejun.

Nu mai mânca niciodată aşa ceva la micul dejun. Obiceiul nesănătos pe care îl au mulţi români
În opinia ei, cel mai nesănătos aliment este pâine rotundă (lipia), care este preparată fără utilizarea drojdiei, bicarbonatului de sodiu și a prafului de copt care provoacă fermentarea.

Se consumă aproape 80 de grame de carbohidrați la 100 de grame din acest produs, ceea ce  este extrem de nociv pentru sănătatea umană, mai ales dimineața.

De asemenea, acest produs crește semnificativ nivelul de glucoză din sângele uman, deschizând calea spre dezvoltarea diabetului.

Cerealele crocante nu sunt cel mai bun mic dejun

Multe persoane consumă probabil cereale crocante cu lapte dimineața, iar acest produs este deosebit de popular în rândul copiilor.

În ciuda faptului că în reclame se vorbește întotdeauna despre beneficiile cerealelor dimineața, nutriționistul Susie Barell ne asigură de inutilitatea lor.

Ea este sigură că există foarte puține fibre nutritive în fulgii crocanti, așa că este puțin probabil să hrănescă pe cineva suficient pentru a avea energie până la următoarea masă.

În loc de cereale dulci și procesate, ea recomandă consumul de cereale integrale fără zahăr, dar cu adăugarea de miere și diferite fructe de pădure.

Mulți nutriționiști din lume ne spun că făina de ovăz este o opțiune ideală pentru un mic dejun copios. Este recomandat în special persoanelor cu un stil de viață activ. S-a dovedit de multe ori că făina de ovăz dă o senzație lungă de sațietate și oferă energie cel puțin până la prânz, scrie 7news.com.