Micuţa carte roşie a lui Mao a făcut furori în Camera Comunelor

Cancelarul guvernului fantomă al laburiștilor, John McDonnell, a stârnit senzație miercuri oferindu-i ministrului conservator de finanțe, George Osborne, un exemplar din faimoasa Micuță carte roșie a lui Mao Zedong, abordând cu ironie relațiile comerciale ale guvernului britanic cu China.

25 nov. 2015, 21:02
Micuţa carte roşie a lui Mao a făcut furori în Camera Comunelor

Cunoscut ca fiind mai de stânga decât Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist considerat ca stângist de către conservatori, John McDonnell a glumit, în plenul camerei inferioare a parlamentului de la Londra, în legătură cu vânzarea de bunuri publice britanice guvernului chinez.

„Pentru a-l ajuta pe camaradul Osborne să trateze cu noii săi camarazi, i-am adus Micuța carte roșie a lui Mao”, a declarat el și a trimis un exemplar din lucrarea respectivă în partea ocupată de conservatori în Cameră.

John Berkow, speakerul Camerei Comunelor, a fost nevoit să liniștească tabăra conservatoare care a reacționat zgomotos.

Citeşte şi Englezii se reactualizează: Marea Britanie abrogă LEGILE DESUETE, de peste 900 de de ani

„Lăsați-mă să îl citez pe Mao, ceea ce se întâmplă rar în această Cameră”, a continuat John McDonnell: „Trebuie să învățăm de la toți cei care (oricine ar fi ei) știu să muncească în domeniul economic”.

„M-am gândit că este chiar la momentul potrivit pentru voi și noua voastră relație”, a subliniat ironic John McDonnell, potrivit Agerpres.

Deschizând cartea, George Osborne a replicat cu sarcasm: „Ia uite, este un exemplar cu dedicație!”.

Micuța carte roșie este după Biblie cel mai mare bestseller din lume cu peste 900 de milioane de exemplare vândute. De asemenea, este un simbol al revoluției culturale din anii 1966-1976, responsabilă de moartea a sute de mii de persoane.