Criza francului elveţian, dezbătută în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor

Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor discută în şedinţa de miercuri despre măsurile necesare pentru diminuarea impactului aprecierii francului elveţian asupra creditelor acordate în această monedă.

21 ian. 2015, 07:03
Criza francului elveţian, dezbătută în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor

Ministrul Finantelor Darius Valcov, Seful Supravegherii bancare, Nicolae Cinteza şi directorul Directiei de Stabilitate din BNR Ion Dragulin participa la discutiile din Comisia de Buget-Finante.

Sedinta a fost convocata la initiativa prim-vicepresedintelui PNL, Andreea Paul care a solicitat autoritatilor sa prezinte masurile pe care BNR le are in vedere privind protejarea persoanelor ce au contractat credite in franci elvetieni, ca urmare a aprecierii acestei monede.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe de la Camera Deputaţilor, Ştefan Viorel, a solicitat Biroului permanent să aprobe pentru miercuri o şedinţă a comisiei pe această temă.

În cadrul acestei şedinţe urmează să fie audiaţi reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Asociaţiei Române a Băncilor, ai Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi ai asociaţiilor pentru care subiectul prezintă interes, se arată în solicitarea lui Ştefan Viorel.

Şi Comisia juridică a Camerei Deputaţilor începe miercuri dezbaterea proiectului privind insolvenţa persoanelor fizice, urmând să întocmească un raport, după care actul normativ va intra în dezbaterea plenului în sesiune extraordinară.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a explicat că Biroul permanent a stabilit program de lucru pentru Comisia juridică în zilele de miercuri, joi şi vineri numai pentru legea insolvenţei persoanelor fizice.

„Săptămâna viitoare, Comisia juridică are 4 zile aprobate de către Biroul permanent pentru a lucra între cele două sesiuni parlamentare, sunt şapte zile pentru a face raport. În funcţie de cum fac raportul, a doua zi, în 24 de ore vom convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului. Dacă termină luni seară sau marţi seară, înseamnă miercuri, dacă termină miercuri înseamnă joi”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Grupul parlamentar al PNL a solicitat Biroului permanent convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare a Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului de lege privind insolvenţa persoanelor fizice.