MiG 21 Lancer prăbuşit la Constanţa. Pilotul s-a catapultat. Procurorii militari au deschis un dosar penal FOTO UPDATE

Un avion MiG 21 s-a prăbuşit luni în judeţul Constanţa, informează Ministerul Apărării Naţionale. Pilotul a fost preluat în stare conştientă şi dus la spital. Aparatul se întorcea dintr-o misiune de antrenament, când când pilotul a raportat prin staţie "o defecţiune majoră la motor", după care s-a catapultat.

RomaniaTV.net
12 iun. 2017, 08:36

UPDATE Procurorii de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București au deschis luni un dosar penal în legătură cu prăbușirea avionului MIG 21 Lancer în apropierea Aeroportului Mihail Kogălniceanu. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, evenimentul s-a produs în cursul procesului de aterizare și a avut ca urmare catapultarea pilotului și distrugerea aeronavei MIG 21 Lancer.

La locul incidentului s-a deplasat un procuror militar în vederea efectuării cercetării la fața locului.

UPDATE Pilotul avionului MiG 21 LanceR care s-a prăbuşit în judeţul Constanţa va fi transferat de la Spitalul Judeţean la Spitalul Militar din Bucureşti, el urmând să fie preluat de o aeronavă militară de pe Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Constanţa, starea de sănătate a pilotului, în vârstă de 35 de ani, este bună, el având un traumatism de coloană vertebrală şi fiind conştient.

Pilotul va fi transferat la Spitalul Militar din Bucureşti în cursul zilei de luni, el urmând să fie preluat de o ambulanţă de la SJU Constanţa şi dus la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, de unde va fi luat de o aeronavă militară.

Conform unui comunicat al MApN, locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronavă MiG 21 LanceR a Forţelor Aeriene Române, s-a catapultat luni, în jurul orei 11.15, în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localităţii Nazarcea, judeţul Constanţa, în timpul executării manevrelor de aterizare.

El a fost recuperat, i s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi a fost transportat pe cale aeriană la Spitalul Judeţean Constanţa.

Citeşte şi: Cronologie neagră: 22 de avioane MiG prăbuşite în România în ultimii 15 ani

UPDATE Pilotul, locotenent-comandor Adrian Stancu, s-a catapultat la timp, este conştient şi în stare stabilă, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării.

Avionul se întorcea dintr-o misiune de antrenament, când pilotul a raportat prin staţie „o defecţiune majoră la motor”, după care s-a catapultat.

„Locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronavă MiG 21 LanceR a Forțelor Aeriene Române, s-a catapultat astăzi, 12 iunie, în jurul orei 11.15, în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localității Nazarcea, județul Constanța, în timpul executării manevrelor de aterizare.

Pilotul este conștient și se află în stare stabilă. El a fost recuperat, i s-a acordat primul ajutor la fața locului și a fost transportat pe cale aeriană la Spitalul Județean Constanța.

Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, decolase în jurul orei 10.00 de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exercițiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfășoară împreună cu forțele aeriene bulgare. 

După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecțiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcționare ai acestuia.

Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona menționată, în afara ariilor locuite.

Cazul este cercetat de Parchetul Militar, conform procedurilor legale, iar circumstanțele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene”, se arată în comunicatul MApN.

 

UPDATE Pilotul a fost preluat de o ambulanţă şi dus de urgenţă la spital.

La faţa locului au ajuns maşini de pompieri, ambulanţeşi elicoptere ale MApN. Din imaginile transmise se vede că avionul s-a prăbuşit într-un lan de grâu, însă nu iese fum, semn că nu a fost incendiu sau a fost stins repede de pompieri. 

Incidentul a avut loc la 8 kilometri de pista de aterizare de la aeroportul militar Mihail Kogălniceanu, între localităţile Culmea şi Ovidiu.

Pilotul aparatului a reuşit să se catapulteze la timp, însă este în stare de inconştienţă, potrivit Ziua de Constanţa.