Migranţii blocaţi din decembrie pe două ambarcaţiuni în Mediterana au primit permisiunea de a debarca în Malta

Cei 49 de migranţi blocaţi pe ambarcaţiuni ale unor organizaţii caritabile în Marea Mediterană de luna trecută au primit permisiunea de a debarca în Malta după un acord între state ale UE pentru primirea lor, a anunţat miercuri premierul Joseph Muscat, relatează dpa şi AFP.

RomaniaTV.net
09 ian. 2019, 12:24
Migranţii blocaţi din decembrie pe două ambarcaţiuni în Mediterana au primit permisiunea de a debarca în Malta

Activiştii organizaţiei germane Sea-Watch au luat la bord 32 de persoane aflate în pericol pe mare pe 22 decembrie, iar o ambarcaţiune operată de Sea-Eye, o altă organizaţia caritabilă germană, a primit la bord alte 17 persoane o săptămână mai târziu, pe 29 decembrie.

Opt state membre ale UE au convenit „să-i accepte pe toţi” cei 49 de migranţi salvaţi de organizaţiile caritabile, a spus Muscat, nominalizând Germania, Franţa, Portugalia, Irlanda, România, Luxemburg, Olanda şi Italia.

În plus, din cei 249 de migranţi pe care Malta i-a salvat în ultima parte a lui decembrie, în jur de 131 vor fi transferaţi în alte state ale UE, iar 44 originari din Bangladesh vor fi repatriaţi, a adăugat premierul maltez.

Migranţii s-au aflat în centrul unei dispute diplomatice tensionate, în contextul avertismentelor că situaţia de la bordul navelor de salvare devine tot mai urgentă din cauza înrăutăţirii condiţiilor de pe mare şi a faptului că oamenii suferă de rău de mare şi de extenuare.

„Malta nu şi-a închis niciodată porţile şi rămâne un port sigur. Vrem pur şi simplu ca toată lumea să respecte regulile internaţionale pe care nu noi le-am creat”, a declarat Joseph Muscat în cadrul unei conferinţe de presă.

„Vrem să transmitem un mesaj politic puternic, respectiv că povara trebuie împărţită pentru că este o problemă europeană. Nu este vorba despre un discurs împotriva ONG-urilor, vrem pur şi simplu ca toată lumea să respecte regulile”, a subliniat el.