Migranţii cubanezi, la graniţa cu Statele Unite. Sunt peste o mie de persoane

O mie de migranţi cubanezi au sosit în oraşul mexican Ciudad Juarez, la graniţa de nord cu SUA, şi alţi 400 s-au alăturat unei caravane din America Centrală care avansează spre teritoriul american în sud-estul Mexicului, au declarat joi surse oficiale mexicane. 

19 apr. 2019, 06:43
Migranţii cubanezi, la graniţa cu Statele Unite. Sunt peste o mie de persoane

”Cubanezii au început să sosească luni în număr de aproximativ 260 de persoane, marţi s-au înregistrat 252 de persoane, miercuri 350 şi joi au fost înregistraţi 130 de migranţi cubanezi. Un alt grup aşteaptă să fie înregistrat”, a declarat Enrique Valenzuela, coordonator al unui organism care îi gestionează pe migranţi în statul Chihuahua, unde se află oraşul Ciudad Juarez.

Mulţi dintre aceşti cubanezi care intenţionează să solicite azil în Statele Unite au venit cu familiile.

În paralel, în sudul extrem al Mexicului, circa 5.000 de migranţi cu diferite cetăţenii au format mai multe caravane şi traversează statul Chiapas, la graniţa cu Guatemala, spre teritoriul american, potrivit Institutului Naţional pentru Migraţie (INM) .

Joi, aproximativ 400 de cubanezi s-au alăturat uneia din aceste caravane – formată din cetăţeni din Honduras, Salvador, Nicaragua şi Guatemala – în municipalitatea Tuzantan, după ce poliţia i-a împiedicat să-şi continue călătoria spre nord cu autobuzul.

Citeşte şi Stat-sanctuar. Curtea de Apel a decis: funcţionarii nu sunt obligaţi să colaboreze cu autorităţile pentru migraţie

Sute de mii de migranţi, în special din America Centrală, trec în fiecare an graniţa de sud a Mexicului cu scopul de a ajunge în Statele Unite în căutarea unei vieţi mai bune.

Guvernul mexican a anunţat miercuri că va începe distribuirea permiselor de şedere ”regionale” care limitează deplasarea acestor migranţi spre statele din sudul ţării, cu scopul de a-i opri să se îndrepte spre Statele Unite.

Preşedintele american Donald Trump – care a desfăşurat importante forţe militare la graniţa cu Mexicul şi doreşte să construiască un zid pentru a-i opri pe migranţii clandestini – solicită în mod constant Mexicului să-i oprească pe aceştia pe teritoriul său şi a ameninţat de mai multe ori cu închiderea graniţei dintre cele două ţări.