MIGRAŢIA aleşilor locali s-a încheiat. Avocatul Poporului explică de ce nu a atacat ordonanţa la CCR

Avocatul Poporului explică sâmbătă, într-un comunicat, de ce nu a atacat la CCR Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care a permis migraţia aleşilor locali, în urma petitiţiilor prin care i se cerea acest lucru. Transferul aleşilor locali s-a încheiat, iar partidele care au atras cei mai milţi aleşi locali sunt PSD, PLR şi UNPR.

18 oct. 2014, 15:01
MIGRAŢIA aleşilor locali s-a încheiat. Avocatul Poporului explică de ce nu a atacat ordonanţa la CCR

Avocatul Poporului motivează, după ce au expirat cele 45 de zile în care aleşii locali şi-au putut schimba partidul, fără a-şi pierde mandatul, că nu a contestat la CCR ordonanţa privind migraţia primarilor pentru că „soluţionarea problemei semnalate este de competenţa Parlamentului şi a Guvernului, deoarece, în realitate, aceasta vizează raporturile constituţionale dintre Parlament, Preşedintele României şi Guvern”.

Avocatul Poporului a transmis, sâmbătă, într-un comunicat, răspunsul instituţiei la solicitările de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la Ordonanţa de urgenţă nr. 55/ 2014, formulate de Petre Boştină, Monica Macovei, Bogdan Dumitru, Gheorghe Misaca, Dan Munteanu, Mircea Ioan Popa, APADOR- CH, Partidul Naţional Liberal, Partidul Poporului – Dan Diaconescu, Petcu Cîjlaru Valeria, Mircea Ioan Popa, Cristian Iulian Neagoe, Mădălina Cochinescu, PNL-Filiala Sector 4, Ţârcă Viorel, Tamba Dumitru, Septimius Pârvu şi Mihai Marchidan.

MIGRAŢIA în Prahova: Din 25 de edili care au schimbat partidul, 14 au trecut la PSD. Situaţia în alte judeţe

„Aşa cum am subliniat şi în alte ocazii, Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu stabileşte pentru Avocatul Poporului obligativitatea sesizării Curţii Constituţionale, aceasta fiind o atribuţie pe care legiuitorul a lăsat-o la latitudinea sa, legitimat de rolul pe care îl îndeplineşte în protecţia drepturilor fundamentale ale cetăţeanului, iar raţiunea acestei învestiri circumscrie obiectivele excepţiei funcţiei constituţionale a Avocatului Poporului – apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice”, se arată în comunicat.

Avocatul Poporului apreciază că „petiţia formulată vizează în special raporturile dintre autorităţile publice, aspecte ale funcţionării democraţiei constituţionale care presupun o analiză şi o abordare cu predilecţie politică”, ceea ce ar obliga instituţia „să-şi depăşească poziţia sa de neutralitate şi de obiectivitate şi să se implice în controverse partizane„.

Fara indoiala, aspectele sesizate excedeaza competentei institutiei Avocatul Poporului, al carei rol este apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice, in sensul stabilit de art. 58 din Legea fundamentala”, se arata în comunicat.

Transferuri la Argeş: Peste 100 de aleşi locali, inclusiv 16 primari şi nouă viceprimari, au trecut la PSD

In plus, apreciem ca rezolvarea problemei sesizate revine Parlamentului, deoarece art. 115 alin. (5) din Constitutie stabileste ca „ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere. Daca in termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizata nu se pronunta asupra ordonantei, aceasta este considerata adoptata si se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea in procedura de urgenta.”. Totodata, art. 115 alin. (7) din Constitutie instituie competenta Parlamentului de a aproba sau respinge printr-o lege, ordonantele cu care a fost sesizat”, afirma Avocatul Poporului.

„In legatura cu aspectele mentionate, observam ca Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor masuri privind administratia publica locala (PL-x nr. 392/2014) a fost adoptat de Camera Deputatilor, ca urmare a depasirii termenului de 30 de zile, potrivit art.115 alin. (5) din Constitutia Romaniei, fiind inaintat Senatului (inregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr.b555, adresa nr.plx392/02/10/2014)”, se mai arată în comunicat.

Ordonanta de urgenta ce permite migratia alesilor locali pentru 45 de zile fara ca acestia sa-si piarda mandatul a fost adoptata pe 28 august de Guvern.

După cele 45 de zile în care s-a dat liber la migraţie, marii câştigători sunt PSD, UNPR şi PLR. In total, estimarile de moment arata ca circa 3.000 de alesi locali au schimbat PNL, PDL sau PPDD pe unul din partidele din Guvern, scrie stiripesurse.ro.

În PSD au venit peste 2.000 de alesi locali: in jur de 350-400 de primari si mult peste 1.500 de consilieri locali, judeteni si municipali.

UNPR a racolat spre 60 de primari, iar în PLR au venit circa 500 de consilieri locali si 80-90 de primari.

PDL, bilanţ devastator după 45 de zile de migraţie: Partidul lui Vasile Blaga a PIERDUT toţi primarii la Buzău