Mihaela Bilic a dezvăluit care este elixirul toamnei: „Este ideal pentru vremea mohorâtă”

Mihaela Bilic subliniază că, în special, brânza încălzită este cea care aduce cele mai mari beneficii. Indiferent dacă este prăjită sau topită, aceasta este un ingredient cu efect antidepresiv puternic.
Alina Costache
14 sept. 2024, 19:08
Mihaela Bilic a dezvăluit care este elixirul toamnei:
Mihaela Bilic, despre dieta cu brânză de vaci

Odată cu venirea toamnei, medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă un aliment pe care românii ar trebui să-l mânânce în această perioadă.

Odată cu venirea toamnei, românii nu doar că își adaptează garderoba la noile temperaturi, ci își ajustează și obiceiurile alimentare. Mihaela Bilic vine cu o recomandare pentru a combate astenia de toamnă: brânza. Potrivit medicului nutriționist, brânza are un puternic efect antidepresiv, fiind un aliment ideal pentru a face față schimbărilor de dispoziție cauzate de vremea rece și mohorâtă.

Mihaela Bilic subliniază că, în special, brânza încălzită este cea care aduce cele mai mari beneficii. Indiferent dacă este prăjită sau topită, aceasta este un ingredient cu efect antidepresiv puternic.

Un exemplu de brânză recomandată de Mihaela Bilic este halloumi, o specialitate cipriotă. Este dificil de consumat în forma sa crudă, însă se transformă spectaculos este prăjită sau pusă pe grătar. Este un produs unic, popular în țările din jurul Mediteranei, de la Liban până la Turcia, și se consumă cel mai bine cât este caldă.

Ce îngrașă mai mult, untul sau uleiul? Mihaela Bilic a dat verdictul: „Trebuie folosit cu zgârcenie”

Te-ar putea interesa și: Descoperirea pe care a făcut-o Mihaela Bilic despre mâncare, după șase luni de trai la țară: „Am ajuns pe pielea mea la niște concluzii”

„Astenia de toamnă se combate cu brânză…topită sau prăjită. Ploaia și întunericul pot fi neutralizate cu ceva bun de mâncare. Iar brânza este ingredientul campion ca efect antidepresiv. Și nu brânza oricum, ci încălzită! Vă fac cunoștință astăzi cu 2 tipuri de brânză… altfel.

Un sortiment de brânză neatrăgătoare ca aspect, însă surprinzătoare ca gust și consistență este halloumi sau brânza cipriotă. Uscată și sărată, imposibil de consumat ca atare, halloumi se transformă spectaculos atunci când este pusă pe grătar sau în cratiță la prăjit: se rumenește frumos, se înmoaie și devine catifelată, fină, un pic elastică și savuroasă la gust. Dacă n-ați mâncat niciodată halloumi, trebuie să încercați, e unică!

Deși ciprioții au pretenția că le aparține, halloumi este întâlnită în toate țările din jurul Mediteranei, din Liban până în Turcia. În varianta originală e făcută dintr-un amestec de lapte de capră și oaie, are un punct de topire foarte înalt, motiv pentru care se pretează perfect la încălzire și gătire. De consumat cat e caldă, odată ce s-a răcit se transformă într-un cauciuc!”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Alimentul antidepresiv care combate astenia de toamnă. Mihaela Bilic: „Trebuie să încercați, e unică”
Mihaela Bilic: „La mare căutare în Franța și Elveția este un fel de mâncare numit fondue”

O altă opțiune menționată de medicul nutriționist este fondue, un fel de mâncare extrem de apreciat în Franța și Elveția. „La mare căutare în Franța și Elveția este un fel de mâncare numit “fondue”. Toate tipurile și resturile de brânză pe care le aveți prin frigider se pun la topit cu un pic de vin alb. Amestecul se face într-o cratiță groasă de fontă pe care o așezăm apoi în mijlocul mesei cu o sursă de căldură sub ea, cât să o țină caldă. Exista vase speciale de fondue in magazinele de electrocasnice, asa cum exista amestecuri de brânza pentru fondue in toate supermarketurile.

Dar mai important decât aparatul este conceptul, ideea în sine: faptul că stai în jurul mesei cu prietenii este amuzant si relaxant. În amestecul de brânză topită fiecare își înmoaie crutoane de pâine, bucățele de legume sau cartofi fierți. Adio risipa alimentară, adio gătit, adio lăcomie – nu poți mânca prea repede și prea mult, brânza este fierbinte și pentru fiecare îmbucătură trebuie așteptat.

Iar dacă moralul nu s-a ridicat, merită știut că există fondue cu ciocolată, în care se înmoaie bucățele de fructe proaspete. De la căpșuni la banane și ananas, orice fruct merge cu ciocolată topită. Cu asta sigur vă revine buna dispoziție!”, a mai spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Cum să combați astenia de toamnă. Sfaturi să faci față oboselii sau stărilor de tristețe

Astenia de toamnă reprezintă un set de simptome și efecte psihologice care te pot afecta în tranziția dintre vară și toamnă. Este un fenomen real, dar adesea subestimat, care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții în această perioadă de schimbare.
Se instalează ca o stare de oboseală, apatie, slăbiciune și epuizare și apare ca rezultat al unei lipse de adaptare sau a dificultăților pe care organismul le întâmpină în a se ajusta la schimbările sezoniere.

Reducerea luminii solare este cauza principală, determinând organismul nostru să producă mai multă melatonină, care ne face să ne simțim obosiți și leneși, și mai puțină serotonină, hormonul fericirii, al liniștii și al bunăstării. Timp de mai multe zile, sau chiar săptămâni, până când corpul nostru se adaptează la noile condiții și începe să se regleze, pot apărea o serie de simptome cunoscute sub numele de astenie de toamnă.

Astenia se manifestă prin oboseală corporală, dureri musculare, irascibilitate și o tendință spre tensiunea arterială scăzută, care poate fi asociată și cu dureri de cap.

Despre impactul asteniei în calitatea vieții, hipnoterapeutul Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, afirmă” Impactul asteniei de toamnă asupra vieții poate fi semnificativ și poate afecta multiple aspecte ale funcționării individuale. Persoanele afectate de astenia de toamnă se confruntă cu dificultăți în gestionarea stării de spirit și a nivelului de energie, ceea ce poate duce la o scădere a motivației și a capacității de a realiza sarcinile zilnice. Această stare de letargie și oboseală poate influența negativ performanța la locul de muncă sau în școală, relațiile interpersonale și calitatea generală a vieții. În plus, simptomele asteniei de toamnă pot provoca frustrare și disconfort emoțional, adesea conducând la un cerc vicios de anxietate, stres și insomnie. Este esențial să conștientizăm impactul acestei stări și să căutăm modalități de a o gestiona eficient pentru a ne menține echilibrul și bunăstarea în această perioadă de tranziție sezonieră.”
Astenia de toamnă nu este o boală sau un sindrom, deoarece efectele sale dispar pe măsură ce organismul se adaptează la schimbările sezoniere, iar cel mai bun tratament este prevenția. Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Cum afli cât timp trebuie să aștepți pentru a trece Podul Giurgiu – Ruse. Aplicația care îi scapă pe șoferi de cozile infernale
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
Playtech.ro
Plaja la doar 60 de kilometri de Bucureşti care face furori în această perioadă. Nu este aglomerată şi poţi face plimbări cu barca
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Orban, mesaj care pune România pe jar. Premierul a ajuns în țara noastră
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Primele calcule de la Ministerul Muncii: Unii pensionari vor plăti și 1.200 de lei CASS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc