Mihaela Bilic: Cum trebuie să mâncăm sarea, zahărul şi grăsimea pentru a rămâne sănătoşi. De ce o sticlă de ulei trebuie să ţină o lună

Reduceți consumul de sare, zahăr și grăsimi, mai ales în perioada Sărbătorilor, când sunt posibile şi alte excese. Este recomandarea specialiștilor pentru o viață sănătoasă.

20 dec. 2021, 06:43
Mihaela Bilic: Cum trebuie să mâncăm sarea, zahărul şi grăsimea pentru a rămâne sănătoşi. De ce o sticlă de ulei trebuie să ţină o lună

Mihaela Bilic are sfaturi pentru o viaţă sănătoasă. Sarea este un element vital, dar excesul ne face rău. Mai ales că unele alimente conțin deja sare din belșug. Iar zahărul este inutil pentru organism. Nu are valoare nutritivă, doar calorii, care îngrașă. Cât despre grăsimi… ei bine, nu toate sunt la fel. Unele sunt bune, altele – dăunătoare.

Ce mănâncă Mihaela Bilic. Trucul genial cu care a reuşit să scape de un număr semnificativ de kilograme: „Eram disperată, mă în­gră­șasem din cauza unor tratamente hormonale, fiindcă am vrut să fac copii”
Psihologii și-au dat seama că în momentul în care spui cuiva ”reduce consumul de sare, zahăr și grăsimi” automat concluzia este că sarea, zahărul și grăsimile sunt rele pentru sănătate și atunci, dacă se poate, ar trebui să le eliminăm complet.

Cert este că nu se poate și atunci sentimentul nostru de vină este tot timpul prezent, pentru că sunt nesănătoase, iar noi, ca niște păcătoși, le consumăm în continuare.

Mihaela Bilic: Sarea nu face rău, excesul de sare, da
Din cauza asta, trebuie să lămurim aceste mituri, tocmai pentru că, iată, fără sare, organismul nostru s-ar deshidrata și ar muri.

Este un element vital, nu întâmplător pe vremuri ”salariul” venea de la sare, pe vremea romanilor se plătea în sare, atât era de valoroasă.

E adevărat, natura a pus sare într-o mulțime de produse alimentare, această clorură de sodiu există în sol și atunci grija noastră e să nu supra-adăugăm, să nu existe solnița pe masa, pentru că tendința este să pui sarea înainte să guști mâncarea.

De ce punem sare înainte să gustăm? Sarea este un potențiator de gust, este un gest care ne garantează satisfacția gustului.

Mihaela Bilic dezvăluie planta care conţine cantităţi uriaşe de Vitamina C. Este campioana imunităţii în sezonul rece şi se găseşte în orice piaţă
Însă trebuie să știm că organismul când primește foarte multă sare, are niște hormoni care stabilesc echilibrul dintre minerale, iar tendința este să bei mai multă apă, pentru ca prin urină să elimini sodiul.

Punem inima și rinichii la un efort suplimentar și atunci acest exces de sare poate duce la hipertensiune.

Avem sare din belșug în toate produsele procesate, în murături, în brânzeturi, în mezeluri, pentru că sarea este adăugată și ca agent de conservare. Nu trebuie să mâncăm nesărat, sarea nu este un dușman al sănătății, excesul de sare însă, da.

Mihaela Bilic: Zahărul este absolut inutil pentru organism
La zahăr nu avem însă ce compromis să facem. Zahărul este absolut inutil din punct de vedere al nutriției, al sănătății, însă teribil îi place capului nostru, relația cu zahărul este cu totul specială.

De când suntem mici, zahărul, pe lângă rolul lui de conservant, are o relație specială cu organismul nostru. Zahărul este egal dulce, bun și bine, are chiar rol anestezic, la propriu.

Copiii când sunt circumciși, înainte li se dă apă cu zahăr și nu mai simt durerea. Unui bebeluș dacă îi dai apă cu zahăr, automat zâmbește, instinctiv.

Deci nu trebuie să ne certăm pentru relația noastră cu zahărul, dar trebuie să știm că înainte de calorii goale și o relație apropiată cu mintea noastră, care se simte anesteziată de zahăr, alte beneficii nu are în organism.

Mai degrabă face rele, este principalul agent de îmbătrânire, el crește efectiv ”ruginirea” organismului. Ar fi bine să ne limităm la zahărul conținut natural de fructe.

Mihaela Bilic: O sticlă de ulei de floarea soarelui ar trebui să ne țină o lună de zile
Nu toate grăsimile sunt rele; ce nu știm noi românii, care le consumăm din belșug, este că uleiul de floarea soarelui, cu omega 6, este pro-inflamator și atunci degeaba ne îndopăm cu suplimente alimentare cu umega 3 și mâncăm pește gras, că atât de multă inflamație face uleiul de floarea soarelui că nu putem să o combatem.

Reduceți cantitatea de ulei de floarea sorelui cât puteți de mult, dacă se poate ca o sticlă să vă țină o lună de zile, e perfect.
Iar la capitolul pește gras, măcar de două ori pe săptămână, până și o conservă banală de sardine e bună, este și omega 3 și calciu acolo.

La capitolul grăsimi animale saturate, nu dați vina doar pe animal, pentru că, mai nou, grăsimea de cocos și de palmier, care pare a fi vegetală, dacă le privim arată ca un unt.