Mihaela Bilic demontează miturile despre excesele în alimentație. Câtă carne trebuie să consumăm: „Acesta este sfatul meu”

Mihaela Bilic demontează miturile despre excesele în alimentație. Este unul dintre cei mai apreciați și urmăriți medici nutriționiști din România, iar pe rețelele sociale are o comunitate numeroasă de fani, pe care o informează aproape zilnic despre arta culinării.

11 feb. 2024, 15:04
Mihaela Bilic demontează miturile despre excesele în alimentație. Câtă carne trebuie să consumăm: „Acesta este sfatul meu”
Mihaela Bilic demontează miturile despre excesele în alimentație

Mihaela Bilic demontează miturile despre excesele în alimentație. Medicul a fost prezent la Europa FM și a vorbit atât despre zahăr, cât și despre proteine și carbohidrați. Ca si concluzie, ceea ce ne face rău este, de fapt, excesul culinar, nu ceea ce mâncăm.

Citește și: Mihaela Bilic, despre cele mai benefice mese ale zilei. Ce spune nutriționista despre mâncatul seara: ”Nu îngrașă”

Mihaela Bilic demontează miturile despre excesele în alimentație

Nu suntem făcuți, noi, oamenii, să fim moderați și echilibrați. Excesele fac parte din firea noastră și în momentul în care le facem este bine să știm și cum le neutralizăm, să ni le asumăm pentru că nu este nicio tragedie: cu toții facem excese, mărturisite sau nu.

Nu facem diabet pentru că am mâncat mult zahăr – asta să fie stabilit. Ficatul suferă mai tare când îi dăm apă cu zahăr din suc decât dacă am mânca dulciuri, prăjituri pentru că din apa cu zahăr imediat se absoarbe zahărul. Pe când, dintr-un biscuite, dintr-o felie de tort – măcar pe acelea avem satisfacția că le-am mâncat și ne-am bucurat și simțurile. Deci, cel mai păcătos este sucul.

Însă, în momentul în care mâncați o ciocolată și silueta vă permite, nu trebuie să vă faceți un proces de conștiință pentru că în ciocolată zahărul nu reprezintă mai mult de jumătate și atunci dacă ciocolata are 100 de grame sau 80 de grame cum este acum, nu este dramatic.

Carbohidrații – e ușor să facem grăsime din ei, adică kilograme în plus. Altfel, ei sunt prietenoși cu organismul nostru”, spune Mihaela Bilic. Iar despre paste, medicul nutriționist explică faptul că „pastele sunt o alternativă la pâine și că mâncăm pâine în fiecare zi, că mâncăm paste, că mâncăm orez cum fac asiaticii carbohidrații sunt baza alimentației umane. Fără ei ne-ar fi mult mai greu să ne ținem mâncați și fiecare popor are un fel principal reprezentat de carbohidrați.

Foarte mulți dintre noi suntem carnivori. Carnea satură, adică o mâncare doar din legume ne lasă flămânzi. Aduce proteină de calitatea I. Nu este nicio problemă de exces. Depinde foarte mult și de porția pe care o mâncați la fiecare masă. Sfatul meu: alternarea felurilor de carne. Să fie și pește și în felul acesta organismul să-și ia ce trebuie din fiecare produs. Carnea ne ține mâncați și nu ne îngrașă”, a declarat Mihaela Bilic la Europa FM.