Mihaela Bilic, despre avantajele și dezavantajele postului intermitent: ”Pot apărea stări de iritabilitate și insomnie”

Tot mai multe persoane au început să țină „post intermitent” sau fasting și asta din cauza efectelor sale miraculoase. Nutriționistul Mihaela Bilic a dezvăluit avantajele și dezavantajele slăbitului cu ajutorul postului intermitent.

23 ian. 2023, 10:32
Mihaela Bilic, despre avantajele și dezavantajele postului intermitent: ”Pot apărea stări de iritabilitate și insomnie”
Mihaela Bilic, despre avantajele și dezavantajele postului intermitent

Mihaela Bilic, despre avantajele și dezavantajele postului intermitent. Când vine vorba de postul intermitent, chiar dacă efectele sale sunt foarte rapide față de alte diete, părerile sunt împărțite.

Citește și Mihaela Bilic aruncă bomba despre revolta împotriva lanțurilor de fast-food: ”Mâna noastră duce mâncarea la gură”

Mihaela Bilic, despre avantajele și dezavantajele postului intermitent

Nutriționistul Mihaela Bilic a decis să facă lumină în acest caz și vorbit despre avantajele și dezavantajele postului intermitent.

„Acest stil alimentar alternează perioadele de post negru cu cele de alimentație normală. Cel mai frecvent se practică metoda 16/8, care înseamnă să nu mănânci nimic timp de 16 ore, iar în restul de 8 ore rămase să ai două mese principale. Există și alte tipuri, cum ar fi postul negru ținut timp de 24 de ore, una sau două zile pe săptămână, dar și metoda 5 cu 2: 5 zile pe săptămână mâncăm normal, iar două zile mâncăm puțin, maximum 500-600 kcal pe zi.

Postul intermitent este un regim flexibil și ușor de urmat deoarece fiecare persoană poate să găsească tipul și ritmul care i se potrivesc. În esență, acesta presupune două mese principale pe zi, consumate la o distanță de 6-8 ore una de cealaltă, fără gustări între mese. Putem face din acest stil alimentar un obicei fiindcă nu are riscuri, ci doar beneficii”, a declarat Mihaela Bilic, pentru ciao.ro.

Medicul a dezvăluit că fasting-ul are extrem de multe beneficii pentru sănătate și că acesta este o soluție excelentă pentru cei care vor să scape rapid de kilogramele în plus.

„Mesele rare induc organismul într-o stare de cetoză, reglează nivelul insulinei, stimulează sinteza de hormoni de creștere și deblochează slăbitul. Ne disciplinăm și comportamentul alimentar, învățăm să nu mai ronțăim ce prindem și ne întărim toleranța la foame. Metabolismul are de câștigat, pauzele alimentare îi dau răgazul să facă puțină curățenie și regenerare celulară. Se activează autofagia, un proces prin care corpul digeră și reciclează toate proteinele provenite din deșeuri, celule moarte și îmbătrânite.

Postul alimentar are efect anti-îmbătrânire, ameliorează diabetul de tip 2 și inhibă procesele inflamatorii. Pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus, fasting-ul este o soluție rapidă de a slăbi pentru că se topesc cu precădere depozitele de grăsime, iar masa musculară este protejată”, a mai spus Mihaela Bilic.

Cei care vor să urmeze un astfel de stil de viață trebuie să știe că există posibilitatea de a fi puși și în fața unor consecințe negative, dar Mihaela Bilic spune că nu trebuie să se panicheze, pentru că acestea o să dispară, când corpul se va obișnui cu noul ritm.

„Poate o ușoară deshidratare, dacă nu consumăm suficiente lichide. La început pot apărea stări de iritabilitate și insomnie, care dispar rapid odată ce ne intrăm în ritm. Mai poate exista și o stare de slăbiciune combinată cu somnolență, până organismul se obișnuiește cu noul stil de viață. Sunt suficiente 2-3 săptămâni ca să ne obișnuim. Pe lângă faptul că ne recăpătăm silueta, absența mâncării ne dă energie și o stare de bine. Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos”, a conchis nutriționistul.

Citește și Medicul Mihaela Bilic, sfaturi prețioase pentru cei care au slăbit. Ce trebuie să faceți ca să nu vă îngrășați la loc