Mihaela Bilic, despre cum să alegem fructele la magazin. Care e diferența dintre fructele climaterice și cele non-climaterice: „Felul în care se coc fructele nu e deloc întâmplător”

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit recent despre criteriile pe care ar trebui să le aplicăm atunci când alegem fructele din magazin.
Alina Costache
06 feb. 2024, 07:59
Mihaela Bilic, despre cum să alegem fructele la magazin. Care e diferența dintre fructele climaterice și cele non-climaterice:

Există fructe climaterice și fructe non-climaterice, iar între ele există niște diferențe esențiale. Mihaela Bilic a explicat că felul în care se coc fructele nu este un proces întâmplător.

„Climacterice sau non-climacterice? Felul în care fructele se coc nu este un proces întâmplător, ci unul programat genetic, în urma căruia se sintetizează toți nutrienti valoroși din fructe. Doar că nu toate fructele sunt la fel!! În funcție de mecanismul de maturare, există 2 mari categorii. Sunt fructe climacterice, care se coc și după ce au fost culese; ele au capacitatea de a sintetiza etilen, un gaz responsabil de modificările de culoare, textură și gust.

Aceste fructe posedă un mecanism de auto-coacere, deci nu contează dacă sunt culese verzi, în câteva zile, vor fi perfecte pentru consum, chiar dacă au stat la noi în cămară. Sunt fructe non-climacterice, care trebuie culese doar în momentul în care au atins un grad complet de maturare; ele nu mai pot evolua, nu au autonomie de coacere, iar păstrarea nu duce decât la stricarea lor”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Citește și Nutriționistul Şerban Damian ne învață cum să mâncăm sănătos! 10 sfaturi bazate pe studii științifice despre cum să ne organizăm corect alimentația

Fructele climaterice, cum ar fi roșiile sau bananele, își continuă procesul de coacere și după recoltare. Cele non-climatice, cum ar fi căpșunile sau ananasul, e nevoie să fie culese atunci când au atins grad complet de maturare.

„Concluzia? Dacă vă plac cireșele sau căpșunile coapte, atunci cumpărați-le deja bine coapte. Ananasul, castraveții, zmeura, pepenele, mandarinele, lămâile și portocalele nu se mai coc ulterior culesului, chiar dacă le ținem la căldură și la soare.

Cât despre banane, roșii, caise, piersici, prune, mere și pere le puteți cumpăra mai verzi, fiecare zi de păstrare le ajută să fie și mai coapte, mai dulci și mai hrănitoare.

Acum mai rămâne doar să hotărâți care vă sunt preferințele personale- unora le plac fructele bine coapte, moi și zemoase, iar alții le vor mai verzi, acrișoare și ferme. Nu că aș vrea să vă influențez, dar cu cât sunt mai coapte cu atât au mai mult zahăr…deci îngrașă mai tare!!”, a mai scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Citește și Gabriela Cristea nu are de gând să-și lase averea pe mâinile fetițelor sale: „Să-și muncească propriii bani”

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc unde o noapte de cazare costă doar 35 de lei. E adorată de români, iar bugetul e unul prietenos
Capital.ro
Ungurii ne dau clasă. Succes imens chiar în inima României. Ce au făcut în Transilvania
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Anunțul zilei! Ai 6 luni la dispoziție să soliciți mai mulți bani de la Guvern
Adevarul
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Dan Negru se agață de suferința lui Florin Piersic. Nu se obișnuiește cu anonimatul
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mama tinerei moarte în accidentul de la Codăești a cedat! Aștepta să își vadă fiica în rochie de mireasă, dar Ionela s-a întors acasă în sicriu
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză completă iunie 2024
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Apar noi ajutoare pentru persoanele cu dizabilități: Ministrul Muncii „Pot fi construite de la zero servicii sociale care să susţină aproape 5.000 de persoane cu dizabilități să aibă un trai independent.”
Capital.ro
Obligatoriu pentru toți proprietarii de terenuri. Legea se aplică peste tot în România
StirileBZI
Se dau salarii de 6.000 de lei în România! Ce condiții trebuie să îndeplinești
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfinții Împărați Constantin și Elena: Pomană pentru cei adormiți și ajutor pentru cei în nevoie
MediaFlux
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'