Mihaela Bilic dezvăluie cel mai râvnit secret. Iată cum putem să ne satisfacem plăcerea de a mânca fără să fim nevoiți “să plătim”prețul kilogramelor în plus

Mihaela Bilic vine cu un anunț pe care îl așteaptă toată lumea. Celebrul nutriționist dezvăluie pe o rețea de socializare ce tip de alimente ne pot face să ne simțim bine, fără a adăugat kilograme siluetei noastre.

28 oct. 2021, 20:34
Mihaela Bilic dezvăluie cel mai râvnit secret. Iată cum putem să ne satisfacem plăcerea de a mânca fără să fim nevoiți “să plătim”prețul kilogramelor în plus

Mihaela Bilic dezvăluie cel mai râvnit secret. Anumite alimente au un efect pozitiv asupra creierului, în mod natural. Acestea dau o stare de bine și sunt sărace în calorii, fiind în topul alimentelor cu efect antidepresiv.

Mihaela Bilic dezvăluie cel mai râvnit secret. Iată cum putem să ne satisfacem plăcerea de a mânca fără să fim nevoiți “să plătim”prețul kilogramelor în plus

„Plăcerea, bat-o vina! Putem să ne satisfacem plăcerea de a mânca fără să fim nevoiți “să plătim”prețul kilogramelor în plus? Cu siguranță, mai ales că există alimente recunoscute că dau stare de bine. Și nu e obligatoriu să aibă multe calorii.

Responsabile pentru producerea plăcerii sunt 2 substanțe din creier: dopamina și serotonina. Emoțiile pe care le simțim și dispoziția psihică depind de echilibrul acestor substanțe. Ori mâncarea modifică în mod direct producția de neurotransmițători cerebrali. Și nu orice mâncare! Pâinea cu brânză, bananele și înghețata ar putea reprezenta un top 3 al alimentelor cu efect antidepresiv.

Iată explicația:

Asocierea dintre proteine și carbohidrați este o combinație cu efect de calmare garantat. Aminoacidul numit triptofan, prezent în proteine precum brânza sau carnea de curcan, este un precursor de serotonină. Ca acțiunea lui să fie eficientă și să ajungă rapid în creier, are nevoie de asocierea cu glucoza din pâine sau făinoase. Insulina, hormonul care apare în sînge când crește glicemia, este responsabilă și de rapiditatea cu care triptofanul e transformat în serotonină.

O fi el mâncatul disociat eficient când vine vorba de slăbit, însă asocierea dintre alimente este vitală pentru echilibrul psihic. Așa se explică de ce cartofii cu parmezan, pizza și pastele ne plac tuturor: ne fac bine la moral.

Există și alimente care conțin serotonină în mod natural: banane, prune, avocado și ananas- vă recomand să le consumați când simțiți că vă lipsește buna dispoziție! Consistența cremoasă a unor produse precum frișca, smântâna, mierea, banana bine coaptă, înghețata sau ciocolata puțin topită, fac bine creierului. Dincolo de compoziția în nutrienti și numărul de calorii, faptul că sunt cremoase, la limita dintre solid și lichid, este un avantaj suplimentar: stimulează o zonă cerebrală specială responsabilă de experiențele plăcute.

Aceeași zonă este stimulată de câștigurile financiare sau de evenimentele fericite… dar până câștigați la loto sau vă îndrăgostiți, înghețata rămâne o sursă de plăcere.

Produs premium la categoria dulciuri, ciocolata conține o mulțime de substanțe psihoactive, are efect nutritiv, antioxidant, tonic, euforizant și afrodisiac.

Ciocolata are un efect paradoxal: induce o stare de bine, de liniște și relaxare, dar în același timp trezește simțurile, are proprietăți dinamizante.

Este o sursă de fenilalanină, un aminoacid responsabil de senzația de a fi “în al 9-lea cer”- crește nivelul endorfinelor și acționează similar unui produs antidepresiv.

Tot în ciocolată găsim anandamidă, o substanță cu puteri halucinogene. În momentele de bucurie și plăcere extremă, care duc la euforie, creierul nostru produce în mod natural acest element. În lipsa lor, ne poftă de ciocolată”, scrie Mihaela Bilic.

Citește și: Mihaela Bilic, despre tipurile de vitamine și ce suplimente trebuie să luăm pentru întărirea imunităţii în sezonul rece