Mihaela Bilic mai demolează un mit alimentar. Ce spune despre riscurile unei diete fără gluten: „E la mare modă să mâncăm fără”

Mihaela Bilic dărâmă în fiecare zi, de la tv sau pe reţelele sociale, mituri alimentare. Nutriţionistul are sfaturi utile despre combinaţiile alimentare interzise de alţii, care ajută şi la sănătate, şi la dietă.

25 feb. 2024, 08:00
Mihaela Bilic mai demolează un mit alimentar. Ce spune despre riscurile unei diete fără gluten: „E la mare modă să mâncăm fără”
Cum să mănânci pâine ca să nu te îngraşi

Mihaela Bilic a dezvăluit tot ce trebuie să știi despre consumul de pâine și despre cum acest aliment îți poate influența silueta în mod negativ.

În momentul în care se hotărăsc să urmeze o diete, extrem de multe persoane sunt convinse de faptul că trebuie să renunțe la pâine definitiv, pe durata zilelor de regim. Cu siguranță că și tu ai auzit cel puțin o dată faptul că „pâinea îngrașă”, motiv pentru care trebuie să uiți de ea de dragul siluetei, lucru care este fals, spune Mihaela Bilic, care dezvăluie faptul că reala problemă stă în combinațiile alimentare pe care le asociem cu acest aliment.

Ce fel de pâine putem consuma zilnic fără să ne îngrașe. Mihaela Bilic: „N-o consider deloc ca fiind inamicul public numărul unu”

„La capitolul pâine trebuie să menționăm faptul că ea e bună cu tot ce este gras, plin de proteină sau grăsimi, cu brânzeturi, mezeluri, cu salata de vinete, cu icre și culmea, ele nu se pot mânca fără pâine sau nu mai au același farmec. Cert este că pâinea are undeva la 220 de calorii pe suta de grame, în timp ce mezelurile au de la 300 de calorii în sus. Contează mult proporția și să nu punem vina pe pâine.”, a declarat Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la știrile Pro TV.

Astfel, totul ține de propriile dorințe și de scopul pe care fiecare dintre noi îl are, continuă Mihaela Bilic. Cu toate acestea, pâinea ar trebui să facă parte din orice farfurie echilibrată, este ea de părere, pentru că aduce anumiți nutrienți pe care proteinele animale nu le conțin.

„În momentul în care pâinea intră în farfurie, respectiva masă trebuie să fie cantitativ echilibrată, trebuie să respectăm porția corectă. Dacă mâncăm fără pâine, atunci putem fi mai generoși, depinde cât suntem de pofticioși și de mâncăcioși. Toate preparatele bogate în proteine și grăsimi nu au niciun fel de carbohidrat, deci e ideal să aducem o felie de pâine.”, a continuat medicul nutriționist.

Mihaela Bilic, adevărul despre gluten

De asemenea, în timp ce foarte multe persoane din țara noastră au renunțat la a mai consuma produse care conțin gluten, medicul nutriționist susține că acest ingredient este de bază în alimentația altor popoare, datorită beneficiilor pe care le aduce în farfurie.

„La capitolul gluten, e la mare modă să mâncăm fără gluten, dar glutenul e o proteină, hrănește organismul și e important în țările sărace care nu-și permit să-și pună în fiecare zi pe masă carne, ouă, pește, brânză. De exemplu, la populația din Africa nu avem surse de proteine la calitatea întâi, cum avem noi, și atunci acest gluten, proteine din cereale, reprezintă pentru ei partea hrănitoare la masă.

Mihaela Bilic, despre ce trebuie să faci pentru a avea o digestie corectă, potrivit învățăturilor înțelepților budiști: „Este cel mai bun obicei”

Glutenul la contact cu apa devine elastic și se întinde. Cu cât e mai mult gluten într-un produs, cu atât e mai pufos, mai ușor de pus în fomră, își păstrează elasticitatea și pâinea se vinde mai ușor, se prepară mai ușor.

La capitolul albă sau neagră e ceva ce nu face diferența la capitolul nutritiv, pâinea albă nu îngrașă mai puțin, ce aduce pâinea neagră în plus sunt fibrele, care accelerează digestia, dar în cazul copiilor este contraindicat.”, mai spune Mihaela Bilic.

 

Cine este Mihaela Bilic

Mihaela Bilic a devenit, de ceva timp, una dintre cele mai cunoscute nutriționiste din România. Celebră grație aparițiilor la diverse emisiuni televizate, acum la Pro TV, Mihaela Bilic este medic primar în specialitatea diabet, nutriție și boli metabolice. Cine este, însă, Mihaela Bilic?

S-a născut pe 26 mai 1970, la Câmpina, acolo unde erau bunicii ei. Părinții locuiau în București, erau prinși cu serviciul, așa că viitoarea nutriționistă și-a ”făcut” copilăria la Câmpina. Și tânjea după plecările acolo. Anii s-au scurs cu repeziciune. Mihaela ajungea medic, apoi a ales partea de nutriție.

Ce greutate are Mihaela Bilic la 1,7 metri înălțime

Acum este celebrul medic nutriționist căutat de vedete, care recomandă tuturor ce să mănânce pentru o sănătate de fier, dar și pentru a nu pune surplus de greutate. Nu este, însă, adepta regimurilor drastice. Chiar avea să dezvăluie că nu ”fuge” de cartofi prăjiți, o înghețată sau o prăjitură.

Cartofii prăjiți, merdenelele și croissantele sunt slăbiciunile mele. Am preferat să rabd o zi întreagă și să mănânc ce-mi place, decât să mănânc numai rădăcini și sa­late„.

Mihaela Bilic este una dintre cele mai cunoscute nutriționiste din România. „Toată viața mea a fost o cură de slăbire, pentru că am avut mereu privilegiul de a-mi inventa ce dietă am vrut, de la cura de slăbire cu înghețată, din timpul rezidențiatului, o cutie de 600 kcalorii și atât, până la cura de slăbire cu două felii de pâine prăjită pe zi, după care nu am slăbit niciun gram.

Nu mi-a ieșit întotdeauna, am variat de-a lungul vieții între 55 kg și 65 de kg la o înălțime de 1,70 m. Am trăit me­­reu la extreme și mi-a luat timp să fac pace cu mine”, avea să mărturisească Mihaela Bilic (51 de ani), pentru Formula AS.

Mihaela Bilic, relație de 13 ani cu esteticianul Constantin Stan. Nu i-a fost soț niciodată

Mihaela Bilic a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, în anul 1996. Avea să-și facă, în 2002, rezidenţiatul în cadrul Secţiei de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti și a devenit, atunci, medic specialist.

Șase ani mai târziu, Mihaela Bilic este medic primar în specialitatea diabet, nutriţie şi boli metabolice. Apoi a urmat pentru ea un master, în psihonutriţie, la Paris. A scris și câteva volume de nutriție, foarte bine vândute.

Mihaela Bilic este, deocamdată, singură. „N-o să fiu într-o relaţie decât în momentul în care ea există cu adevărat“, a spus, de curând, nutriționista. Nu are copii, deși a fost într-o relație de nu mai puțin de 13 ani cu celebrul medic estetician Constantin Stan, acum căsătorit cu Andreea Berecleanu. A încercat o fertilizare în vitro, eșuată, însă, iar de atunci și-a luat gândul„.

Mihaela Bilic a avut o relație de 13 ani cu medicul estetician Constantin Stan

CV Mihaela Bilic
Dată naștere: 26 mai 1970
Loc naștere: Câmpina, județul Prahova
Studii: Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti
Înalțime: 1,70 m
Greutate: Între 55-65 de kg

Citeşte şi:

Alimentele-cheie recomandate de un expert Harvard pentru sănătatea creierului şi lupta împotriva bolii Alzheimer

Alimentele pe care le consumăm joacă un rol critic în sănătatea creierului şi pot influenţa semnificativ riscul de a dezvolta boala Alzheimer, scrie CNBC. Un specialist în neurologie instruit la Harvard, Lisa Genova, susţine dieta MIND (Mediterranean Intervention for Neurodegenerative Delay), concepută pentru a reduce declinul cognitiv odată cu înaintarea în vârstă. Dar nu trebuie să respectaţi perfect această dietă. Un studiu a arătat că persoanele care au urmat-o doar moderat şi-au redus riscul de Alzheimer cu 37%.

Iată patru alimente cheie pentru susţinerea sănătăţii creierului:

1. Proteinele slabe: Reducerea grăsimilor saturate găsite în carnea roşie este crucială pentru combaterea factorilor de risc modificabili precum colesterolul ridicat şi bolile cardiace. Optaţi pentru proteine slabe precum somonul, tonul, ouăle şi tofu-ul, bogate în vitaminele B şi D, esenţiale pentru prevenirea demenţei.

2. Cerealele integrale: Alegerea opţiunilor de cereale integrale precum pâinea, orezul brun şi quinoa în locul celor procesate furnizează vitamina B şi reduce riscul de Alzheimer cu 40%, conform studiilor recente.

3. Verdeţurile: Încorporarea legumelor precum spanacul şi varza kale în dieta zilnică furnizează nutrienţi ce stimulează creierul, cum ar fi luteina şi acidul folic. Puteţi prepara salate cu ingrediente precum roşii coapte, avocado şi nuci pentru a adăuga gust şi nutrienţi.

4. Nucile şi seminţele: Bogate în acizi graşi omega-3, cruciali pentru sănătatea celulelor creierului, nucile, seminţele şi uleiurile vegetale precum uleiul de seminţe de in sunt adăugiri esenţiale la dietă. Smoothie-urile cu ingrediente precum seminţele de chia, seminţele de in şi spanacul sunt modalităţi delicioase de a incorpora aceşti nutrienţi.

Pentru a face dieta MIND sustenabilă, gândiţi-vă la ea ca la un meniu flexibil în loc de un regim restrictiv. Accentuaţi alimentele sănătoase pentru creier, minimalizând opţiunile mai puţin benefice. Adoptând această abordare ca stil de viaţă în loc de o dietă temporară, puţeţi să vă prioritizaţi sănătatea creierului şi puteţi reduce eficient riscul de declin cognitiv.