Mihaela, femeia care a aflat că mai are doar trei luni de trăit, după ce a mers la un control de rutină: „Mi-am dat șansa să trăiesc și să îmi văd fetița crescând”

Mihaela avea numai 40 de ani când a mers la un control de rutină în urma căruia a primit diagnosticul crunt - melanom malign în stadiul 3.

14 apr. 2023, 12:56
Mihaela, femeia care a aflat că mai are doar trei luni de trăit, după ce a mers la un control de rutină: „Mi-am dat șansa să trăiesc și să îmi văd fetița crescând”
Mihaela s-a vindecat, iar acum îi ajută și pe ceilalți

În 2017, Mihaela avea 40 de ani și o fetiță de 2 ani și jumătate. Atunci, a mers la un controlde rutină la medicul dermatolog, după ce a observat că o aluniță, pe care o avea de foarte mulți ani, își modificase forma și culoarea în timpul sarcinii. Când medicul a pronunțat cuvântul „melanom”, Mihaela nici măcar nu avea habar ce înseamnă.

După mai multe investigații și 7.000 de euro cheltuiți, femeia a aflat că mai are doar trei luni de trăit. Șocul a fost unul imens, având în vedere că nu avusese niciodată dureri sau semne evidente de boală.

Împreună cu medicul dermatolog, Mihaela a decis să meargă să facă investigații suplimentare, mai ales evaluări imagistice, de la RMN cerebral până la PET-CT.

Citește și: Veste groaznică pentru Hugh Jackman! Actorul din Wolverine e iar suspect de cancer: „Tocmai mi-au făcut două biopsii” 

„Panica la momentul respectiv a fost cruntă”, povestește ea, potrivit hotnews.ro.

Ea a început să se documenteze și să citească mai mult, iar în urma investigațiilor a primit diagnosticul: melanom malign în stadiul 3. Și-a spus povestea în cadrul unui workshop pe tema studiilor clinice organizat de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Când părea că nu mai are nicio șansă, a aflat de la asociația de pacienți că ar putea să se salveze: un studiu clinic pentru imunoterapie pentru pacienții cu melanom.

„Am spus că decât să fac chimioterapie și să mă văd topită, mai bine semnez indiferent ce se întâmplă. Șocul a fost foarte mare, să îți vezi numele și să vezi că acolo, lângă el, scrie cancer și că reacțiile adverse ale imunoterapiei – pentru că despre asta vorbim – pot fi fatale”, spune Mihaela.

A fost monitorizată în permanență de o echipă de medici care îi răspundeau la orice întrebare, la orice oră: „Aveau răspunsuri la orice apărea, orice erupție cutanată, orice reacție”.

Studiul clinic care i-a salvat viața Mihaelei a durat 49 de săptămâni. Chiar dacă locuiește în București, din două în dpuă săptămâni mergea șa Craiova, pentru administrarea tratamentului. Alături de ea mai erau înrolați alți 48 de pacienți.

Când am împlinit 41 de ani, mi-am făcut cadou ultima doză. De atunci am stat în evaluări, monitorizare din 3 în 3 luni, cu analize de sânge, investigații imagistice, ecografii de părți moi”, mai spune ea.

Citește și: Medicii avertizează că verile căldurose vor duce la o explozie a cazurilor de cancer de piele

Mihaela îi ajută acum și pe alți pacienți cu melanom

La 6 ani de atunci, își aminește de temerile pe care le-a avut pe parcursul studiului.

„Am avut foarte multe temeri. Gândiți-vă ce înseamnă, ca pacient oncolgic, să ajungi să faci investigații imagistice din 3 în 3 luni, în condițiile în care îți este interzis să te radiezi sau să te expui la soare. Și ajungi să faci investigații imagistice din 3 în 3 luni să vezi dacă există modificări, dacă există recidive de boală”.

Cu toate astea, a încercat să rămână optimistă și să nu se gândească la faptul că este un pacient oncologic cu o boală incurabilă.

Fetița ei, care pe atunci avea doar doi ani și jumătate, nu a știut nimic niciodată despre starea de sănătate a mamei ei.

„Era singura mea șansă. Este decizia cea mai bună pe care am luat-o. Mi-am dat șansa să trăiesc și să îmi văd fetița crescând”, spune Mihalea acum.

Acum, imunoterapia care i-a salvat viața este aprobată, iar pacienții români cu melanom au acces la ea. Ea a devenit navigator de pacienți, ajutându-i pe alți pacienți cu melanom să navigheze prin sistemul de sănătate.