Mihai Bendeac s-a vaccinat cu AstraZeneca: „Vreau să dau încredere în oamenii de știință, în medicină”

Mihai Bendeac s-a vaccinat, miercuri cu serul produs de AtraZeneca. Actorul a declarat că prin gestul său a vrut să dea un exemplu oamenilor care nu au încredere în acest vaccin.

07 apr. 2021, 21:59
Mihai Bendeac s-a vaccinat cu AstraZeneca: „Vreau să dau încredere în oamenii de știință, în medicină”
Mihai Bendeac s-a vaccinat cu AstraZeneca: "Vreau să dau încredere în oamenii de știință, în medicină"

Mihai Bendeac s-a vaccinat cu AstraZeneca. Actorul a precizat că şi fratele sau s-a vaccinat tot cu serul de la AstraZeneca şi că prin gestul său a vrut să ofere încredere în oamenii de ştiinţă şi în medicină.

Mihai Bendeac: Am încredere în ştiintă, am avut mereu încredere în ştiinţă

Citeşte şi Mihai Bendeac, în doliu! Pierdere uriaşă pentru juratul de la iUmor

„Fratele meu s-a vaccinat cu AstraZeneca. Nu puteam să fiu mai prejos. Am ales să mă vaccinez cu AstraZeneca și pentru că este vaccinul cel mai puțin ales. Vreau să dau încredere în oamenii de știință, în medicină, în ceea ce înseamnă vaccinare alegând să mă vaccinez cu cel mai puțin dorit vaccin în acest moment.

Toții oamenii care sunt urmăriți de alți oameni ar trebui să-și asume acest rol și să ofere exemple bune și demne de urmat. Gestul meu de astăzi îmi pare un exemplu care ar putea să fie îndeajuns de puternic.”, a declarat actorul, conform CNCAV.

Acesta a mărturisit că deşi se teme de ace, totul a fost extrem de simplu şi că nu s-a lăsat influenţat de zvonurile potrivit cărora acest ser ar avea legătura cu formarea unor cheaguri de sânge.

„A fost foarte simplu. Mi-e teamă de ace, dar a fost extrem de simplu. Am încredere în ştiintă, am avut mereu încredere în ştiinţă. Până la urmă, o alegere de genul acesta nu mi se pare că ține neapărat de inteligență.

Dacă facem un mic efort de imaginație, care nu este chiar atât de greu de făcut, în cazul în care acest virus ar fi atacat, să spunem, cataracta și cei care erau afectați ar fi orbit, oare cum ne raportam noi cu toții la medici și la știință?!

Eu aşa funcţionez, mă orientez după medici, cercetători, după câștigători de premiu Nobel și mai puțin după cei care scriu miau ca pisica”, a spus actorul, potrivit Antena3.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă: „Dacă avem o persoană care a dezvoltat un tromboze după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi vaccin”

Reamintim că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat, miercuri, că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford.

„EMA le amintește profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor care primesc vaccinul să rămână conștienți de posibilitatea formării unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge, combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge, care apar în decurs de două săptămâni de la vaccinare”, a comunicat miercuri agenţia.

Până acum, majoritatea cazurilor au fost la femei sub vârsta de 60 de ani pe parcursul celor două săptămâni ulterioare vaccinării. Pe baza dovezilor științifice disponibile, nu au fost confirmați, încă, factori de risc specific.

EMA recomandă persoanelor care au fost vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor medical imediat dacă dezvoltă simptome specifice. EMA notează, de asemenea, că probabilitatea apariției acestui efect advers este foarte scăzută, dar că persoanele trebuie să fie conștiente și informate în cazul în care dezvoltă simptome:

Dificultăți de respirare

Durere în piept

Umflarea picioarelor

Dureri abdominale persistente

Dureri puternice de cap sau încețoșarea vederii

Pete mici sub piele la locul injecției.