Valeriu Gheorghiţă: „Dacă avem o persoană care a dezvoltat un tromboze după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi vaccin”

Românii care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin anti-Covid cu serul de la AstraZeneca „categoric nu vor mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a anunțat miercuri coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

07 apr. 2021, 19:56
Valeriu Gheorghiţă: „Dacă avem o persoană care a dezvoltat un tromboze după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi vaccin”

Valeriu Gheorghiţă a declarat miercuri că vaccinul AstraZeneca nu are o rată de incidenţă a efectelor adverse mai mare decât celelalte două seruri folosite în România, dar în cazul episoadelor trombotice apărute după prima doză, se va renunţa la a doua doză cu acelaşi vaccin.

„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverese, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că, dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, conform Hotnews.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat miercuri că a fost stabilită „o legătură posibilă între vaccinarea cu AstraZeneca și cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, dar că nu va fi schimbată recomandarea de folosire în continuare a acestui vaccin împotriva Covid-19, pentru că beneficiile depășesc riscurile.

Valeriu Gheorghiţă: „Cred că la masca de protecţie se va renunţa ultima oară”

Valeriu Gheorghiţă a precizat la finalul conferinței de presă de marți că purtatul măștii va rămâne ultima restricție la care se va renunța. Acesta susține că este vorba de o măsură de protecție personală care va fi avută în vedere în fiecare sezon rece.  Potrivit acestuia, masca de protecție ar trebui avută în vedere pe viitor în fiecare sezon rece cu gripe și viroze.

„Eu cred că la masca de protecție se va renunța ultima oară, cand nu vom mai vea variante virale neacoperite de vaccin, si cand vom avea cazuri sporadice. Masca de protectie ne protejeaza nu numai fata de infectia cu SARS-COV-2 dar si fata de toate celelalte infectii care se transmit pe cale respiratorie. Eu cred ca este o masura de protectie personala pe care trebuie sa o avem in vedere de aici inainte in fiecare sezon rece, cand vorbim de viroze, de gripa, trebuie sa folosim acest mijloc de protectie personala si a celor din jurul nostru”., a declarat Valeriu Ghorghiţă într-o conferinţă de presă de marţi.

Citeşte şi: Proteste împotriva restricţiilor. SANITAS: „Ajunge! Este dreptul dumneavoastră să nu credeţi, dar este dreptul nostru să vă cerem să ne lăsaţi să ne facem treaba”


loading...