Mihai Fifor: România şi-a atins obiectivele propuse pentru acest an în ceea ce priveşte înzestrarea Armatei

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a afirmat vineri că România şi-a atins obiectivele propuse pentru acest an în ceea ce priveşte înzestrarea Armatei.

RomaniaTV.net
02 nov. 2018, 15:52
Mihai Fifor: România şi-a atins obiectivele propuse pentru acest an în ceea ce priveşte înzestrarea Armatei

„Nu mai departe de săptămâna trecută, MApN a mai achitat încă trei sisteme din rachetele ‘PATRIOT’ cu bătaie mare, exact ceea ce ne-am şi propus. Anul acesta, în februarie, am achitat primul sistem ‘HIMARS’. Suntem în plină procedură de licitaţie pentru cele patru corvete multifuncţionale care urmează a se fabrica într-un şantier naval din România şi sperăm ca undeva în maxim două săptămâni să putem avea rezultatul acestei proceduri de licitaţie. Avem în plină desfăşurare procedura de negociere cu fabrica de avioane din Craiova pentru reabilitarea avionului Şoim YAR 99, procedură pe care sperăm să o închidem anul acesta. De asemenea se află pe rol procedura de achiziţie pentru platformele multifuncţionale pe roţi, respectiv camioanele pentru Armata României”, a declarat ministrul Mihai Fifor, potrivit Agerpres.

Acesta a amintit şi că vineri au plecat din MOWAG (n. r. – companie elveţiană), către UM Bucureşti, primele două transportoare blindate 8×8 PIRANHA 5, primele din primul lot de 36 de vehicule cu care va fi înzestrată Armata României în cadrul primului program major de înzestrare al MApN realizat pe baza alocării de către Guvernul României de 2% din PIB.

„Repet, pot spune fără niciun fel de rezerve că, ceea ce ne-am propus pe partea de înzestrare a armatei se află în grafic şi reuşim să ne atingem obiectivele”, a declarat ministrul.

În continuare, acesta a susţinut că, din punctul de vedere al înzestrării – şi nu numai – România este un partener de nădejde al NATO.

„Putem afirma că în anul acesta, Guvernul României a arătat că România este bun partener de încredere în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, dar şi în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii. Reamintesc că este al doilea an consecutiv în care Guvernul României alocă 2% din PIB pentru Apărare. Doamna prim ministru Viorica Dăncilă a afirmat, cât se poate de clar, faptul că această alocare va continua şi pentru anii care urmează. De altminteri, Proiectul de Buget pentru 2019, pentru MApN, este gata, alocarea bugetară fiind tot de 2%, cu lucruri foarte importante de făcut în anul viitor”, a mai spus ministrul Mihai Fifor.

Ministrul a mai precizat că militarii români sunt în continuare prezenţi în teatrele de operaţii şi respectiv dislocaţi în Polonia, acolo unde suntem într-un parteneriat, tot în cadrul NATO.

„Deci, dacă luăm şi tragem linie, putem să spunem că da, România a arătat încă o dată faptul că este un partener credibil pentru Alianţa Nord – Atlantică şi totodată pentru parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii”, a adăugat ministrul Apărării Naţionale.