Mihai Morar a răbufnit. I-a trimis o scrisoare deschisă lui Nicușor Dan: Nu au putut fura ei cât ați promis voi!

Mihai Morar i-a scris o scrisoare lui Nicușor Dan. Prezentatorul TV a trimis un mesaj pe contul de Facebook, primarului general, chiar din Barcelona.

07 ian. 2022, 23:51
Mihai Morar a răbufnit. I-a trimis o scrisoare deschisă lui Nicușor Dan: Nu au putut fura ei cât ați promis voi!

Mihai Morar a răbufnit. Mihai Morar i-a arătat cum este un oraș sănătos, așa cum ar trebui să fie și Bucureștiul. La finalul scrisorii, găsiți și un video din Barcelona pentru a vedea diferența față de Capitala noastră condusă de Nicușor Dan.

Mihai Morar a răbufnit. I-a trimis o scrisoare deschisă lui Nicușor Dan: Nu au putut fura ei cât ați promis voi!

„DRAGĂ NICUȘOR,

Așa arată un oraș sănătos. Un oraș care își încurajează oamenii să fie sănătoși. Așa arată o sală de sport în aer liber. Cu acces liber. Cu oameni liberi. Pentru că au libertate de mișcare.

Așa arată Barcelona, dragă Nicușor. Un oraș sănătos. Barcelona are și luminițe de sărbători. Nu pentru că e un oraș bogat. Ci pentru că e un oraș care știe că inclusiv în iluminatul stradal se măsoară calitatea vieții. Bucureștiul nu e un oraș sărac, dragă Nicușor. E un oraș bolnav. Care nu își respectă cetățenii. Vino și plimbă-te cu mine în Parcul Herăstrău, dragă Nicușor. Și o să vezi cât de bolnav e Bucureștiul. Pe an ce trece, mai bolnav.

Nu e doar despre cât au furat alții, dragă Nicușor. Nu au putut fura ei cât ați promis voi. Bucureștiul nu e sărac, Nicușor. Bucureștiul e atât de bolnav pe cât de puțin ați făcut și voi pentru el. Puțin spre deloc. Așa arată un oraș care e gândit pentru libertatea de mișcare a oamenilor, dragă Nicușor. Pentru ca oamenii să aibă libertate de mișcare nu le trebuie multe: niște semafoare inteligente, niște benzi speciale pentru transportul public, niște trotuare largi, niște locuri de întâlnire (nu doar în centru, și în cartiere, și la periferie), niște pasaje, niște parcuri.

Nu încurajezi oamenii să facă mișcare dându-le vouchere pentru biciclete. Ci le dai libertate de mișcare. Orice studiu urbanistic din lumea asta arată clar: cetățenii vor merge mai mult pe jos dacă le faci trotuare mai largi și vor renunța la mașini dacă le oferi alternative sănătoase. Uite alte studii, dragă Nicușor: cu cât un oraș are mai multe spații publice (piețe, piațete, locuri de întâlniri în cartiere), cu atât locuitorii orașului sunt mai fericiți și mai activi. Pentru că oamenii de asta au cea mai mare nevoie: de conexiune. Așa arată un oraș sănătos.

Iar tu, dragă Nicușor, nu conduci un oraș sărac. Tu conduci un oraș bolnav. Pe care nu trebuie să-l faci bogat, ci doar sănătos. Mai ai puțin timp, dragă Nicușor. Puțin spre deloc. Cu drag, din Barcelona”, a scris Mihai Morar pe Facebook într-o postare adresată lui Nicușor Dan.

Citește și: Alina Eremia a izbucnit în lacrimi la podcastul lui Mihai Morar. „El este bărbatul care m-a ajutat să mă iubesc pe mine însămi”