Mihai Neşu, despre viaţa de după accident: „S-a schimbat radical. Radical în bine”

Mihai Neşu a vorbit despre cum viaţa de după accident şi despre proiectul de caritate pe care l-a inițiat: un centru de recuperare de lux. "Centrul actual a devenit neîncăpător și nu putem oferi tot tot ceea ce ne dorim. Suntem chiar înghesuiți”, povestește Mihai Neșu. 

18 iun. 2021, 20:30
Mihai Neşu, despre viaţa de după accident: „S-a schimbat radical. Radical în bine”
Mihai Neşu, despre viaţa de după accident

Mihai Neşu, despre viaţa de după accident. Fostul fotbalist a construit la Oradea un centru de recuperare dedicat copiilor cu dizabilități neuromotorii. Acolo a adus terapii inovative, precum Therasuit, pentru care există listă de așteptare.

Centrul a fost creat după modelul unei clinici din Olanda, acolo unde Mihai Neșu a făcut recuperare după accidentul suferit în 2011 și care i-a schimbat viața radical.

Citeşte şi: Ce s-a ales de femeia care l-a părăsit pe Mihai Neșu după accident. Cum arată acum Maria și cum își câștigă existența!

După accident viața mea s-a schimbat radical. Radical în bine. Încerc să fiu un om mai bun. Înainte mai mult plăteam de departe tratamente la diferiți copii: să meargă în străinătate, mai ales. Tratamente costisitoare. Mi-am dat seama că nu-i ajut pe copii foarte mult, ci doar pe o perioada scurtă. Părinții ne cereau între 3000 și 5000 de euro doar pentru asta, iar durata unui tratament era de maximum două săptămâni.

Ce face copilul după alea două săptămâni? Din experiență, mi-am dat seama că, la fel ca mine, copiii cu dizabilități au nevoie de terapii zilnice, cât mai des și cât mai bune. Și atunci mi-a venit ideea că, dacă tot mă întorc acasă, să deschidem un centru: cât putem noi de mic, ca să ajutăm câțiva copii cărora să le oferim constant tratamentul de care au nevoie, dar și la prețuri cât mai mici pentru ca părinții să și le poată permite pe termen nelimitat”, povestește internaționalul, potrivit Republica.ro.

Mihai Neşu, despre viaţa de după accident

Astăzi, la centrul orădean sunt liste de așteptare pentru copiii care urmează Therasuit. Inventată de doi kinetoterapeuți americani pentru copilul lor cu dizabilități, terapia presupune purtarea unui costum special – inspirat din cele purtate de cosmonauți – care ajută la stabilitatea corpului, un corp care nu are încă musculatură activă, dezvoltată sau funcțională. Costumul ajută la executarea anumitor mișcări și întărește musculatura astfel încât în timp copilul poate reuși să execute mișcări și fără costum.

E o terapie foarte intensă, se lucrează timp de trei săptămâni, trei ore zilnic, într-un spațiu determinat. Ulterior, terapia trebuie repetată cel mai târziu la 2-3 luni. Există și o cercetare a celor doi americani care demonstrează că, în urma terapiei Therasuit, se fac progrese mult mai rapid decât prin simpla kinetoterapie.

La noul centru o să avem o clădire mai mare de 1400 mp destinată recuperării, o să avem zece locuri de cazare pentru părinții copiilor cu dizabilități, spații de joacă adaptate, o bisericuță și vom avea în plus terapii în aer liber: terapie horticolă, terapie cu animale, în special cu cai, vom avea o arenă de echitație, grădini senzoriale, un spațiu de petreceri și piscină pentru hidroterapie.

Toate acestea vor fi într-un complex, noi l-am numit resort caritabil, dar va fi și un centru de agrement în care vor putea veni și copii sănătoși. Oricine va dori să beneficieze de aceste servicii contra cost o va putea face. Din acești bani vom putea susține parte din terapiile de care beneficiază copiii cu dizabilități”, povestește Mihai, potrivit sursei menţionate mai sus.