Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: România iese din acționariatul băncilor controlate de Rusia

România plănuiește să iasă din acționariatul Băncii Internaționale de Investiții (BII) și a Băncii Internaționale de Cooperare Economică (BICE), după începeterea războiului din Ucrainei. Nu va ieși, însă, din Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN), unde statele aliate ale Uniunii Europene și NATO dețin majoritatea acțiunilor.

26 mart. 2022, 16:44
Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: România iese din acționariatul băncilor controlate de Rusia

Mihai Precup, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, a spus că instituția implementează memorandumurile pentru ieșirea României din cele două bănci controlate de Rusia, dar trebuie să urmeze o procedură specifică și să se coordoneze cu alte state europene.

„Procesul de retragere din BII și BICE presupune, pe de-o parte, demararea unor proceduri legale de denunțare a acordurilor care stau la baza funcționării acestor instituții financiare și, pe de altă parte, negocierea cu cele două instituții financiare a condițiilor de retragere în conformitate cu dispozițiile documentelor statutare”, a declarat Precup pentru Libertatea.

Mihai Precup a afirmat că în acest proces se urmărește coordonarea cu statele membre UE ale BII și BICE. Scopul este asigurarea unei ieşiri simultane și coordonate, astfel încât să se asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor statelor care se retrag.

Nu a spus, însă, și cum se va face ieșirea din acționariat și nici dacă România va vinde acțiunile obținute sau le va abandona.

Potrivit Newsweek.ro, România nu a transmis încă notificări băncilor respective, cu toate că a trecut deja o lună de la începerea conflictului din Ucraina.

Entitățile vizate sunt Banca Internațională de Investiții (BII) și Bănca Internațională de Cooperare Economică (BICE). Banca Internațională de Investiții (BII/IIB) are mai multe controverse la activ. Aceasta a fost înființată în anii 70 de către statele din blocul comunist reunite în CAER.

Rusia este acționarul principal al acestei bănci (47,46%), fiind urmată de Ungaria (17,36%), Bulgaria (9,93%), Cehia (8,8%), Slovacia (6,79%), România (6,14%), Cuba (1,69%), Mongolia (0,96%) și Vietnam (0,86%).

Capitalul social este de 424,87 de milioane de euro, iar cota României ar fi acum de aproximativ 26 de milioane de euro.

Banca Internațională de Investiții a fost resuscitată de Moscova în ultimii 10 ani, iar în 2019, sediul său a fost mutat de la Moscova la Budapesta, existând acuzații că este folosită ca un „cal troian” al spionajului rusesc în UE.

Nikolai Kosov, fost spion KGB, e președintele acestei bănci. A fost un scandal și în România, în 2019, atunci când era Eugen Teodorovici ministru de Finanțe, iar Florin Cîțu întreba public dacă este spion rus.

Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE/IBEC) are ca acționari tot state foste comuniste. Vorbim de Rusia, care are 51,6% din acțiuni, Cehia – 13,3%, urmate de Polonia (12%), Bulgaria (7,6%), România (7,1%), Slovacia (6,7%), Mongolia (1,3%), Vietnam (0,4%).

Activele sale totale erau de 762 de milioane de euro în septembrie 2021, conform unei prezentări de pe propriul site.