Mihai-Răzvan Ungureanu: Actuala putere să-şi asume responsabilitatea pentru Codul Penal

Preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu, este de părere că actuala putere şi cei care au scris noul Cod penal trebuie să-şi asume responsabilitatea, dacă acesta intră în vigoare în formă propusă, potrivit Agerpres.

30 ian. 2014, 20:37
Mihai-Răzvan Ungureanu: Actuala putere să-şi asume responsabilitatea pentru Codul Penal

‘Responsabilii pentru noul Cod Penal se ştiu. Este jignitor cum politicieni, astăzi condamnaţi şi judecaţi pentru corupţie, au fost prezenţi în 2009-2010 în comisia de specialitate din Parlament, atunci când proiectul a fost legiferat. Este de neînţeles cum s-a declanşat acest scandal cu trei zile înainte ca noul Cod să între în vigoare. Actuala putere şi cei care au scris noul Cod penal să-şi asume în egală măsură responsabilitatea, dacă acesta intră în vigoare în formă propusă. Articolul 140 vine acum că o mănuşă, după sentinţele dure date de justiţia română în ultima perioadă. Marii corupţi ai României nu mai dorm bine noaptea. În mod cert vor urma şi alte dosare’, a spus Mihai-Răzvan Ungureanu, într-un comunicat de presă.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, după şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, că va redacta proiectul de act normativ privind unele clarificări referitoare în special la noul Cod de procedură penală şi că speră să fie finalizat joi seară sau cel târziu vineri dimineaţă.

‘Voi redacta acum proiectul de act normativ şi îl voi înainte de îndată Guvernului pentru decizie. (…) O să decidem sub ce formă va fi acest proiect. (…) Sper să fie gata în această seară sau cel târziu mâine dimineaţă’, a afirmat Cazanciuc, referitor la solicitarea de a se promova un act normativ, în special la procedură penală, de natură a aduce clarificări pentru ceea ce va intra în vigoare de la 1 februarie.

El a precizat că intenţia este de a aduce ”claritate” şi nu se pune problema de blocaje în sistem.

Preşedintele Traian Băsescu a spus joi că îşi asumă promulgarea Codului de procedură penală şi eroarea că nu a înţeles articolul 140 din respectivul act normativ şi a subliniat că premierul Victor Ponta poate să corecteze acest lucru.

VEZI SI:

Macovei: S-a ‘dat rasol’ în 2009 cu Codurile. Ponta trebuie să fie responsabil măcar în ultimul ceas