Mihai Tănăsescu: Bugetul pe 2012 va fi construit pe un curs de 4,3 lei pentru un euro

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, spune că bugetul de stat pentru anul viitor va fi stabilit la un curs mai mare decât cel din 2011.

RomaniaTV.net
30 oct. 2011, 09:00
Mihai Tănăsescu: Bugetul pe 2012 va fi construit pe un curs de 4,3 lei pentru un euro

Bugetul pentru anul viitor va fi construit pe un curs mediu de 4,3 lei/euro, paritate cu 9 bani peste cea stabilită la elaborarea bugetului pentru 2011 şi apropiată de cotaţiile actuale ale monedei naţionale în raport cu euro.

Nu vreau să dau o cifră greşită, dar undeva în jurul cifrei de 4,3, dacă nu mă înşel„, a afirmat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, de la Pro TV.

Tănăsescu a subliniat că este de apreciat că leul a rămas stabil în toată această perioadă de turbulenţe internaţionale şi a evoluat în limite „mai mult decât acceptabile”. „Nu este vorba că l-a ţinut Banca Naţională, este vorba de o politică monetară pe care Banca Naţională a dus-o pentru a face acest lucru, iar pentru perioada următoare sunt ferm convins că cursul va avea aceeaşi stabilitate”, a explicat Tănăsescu.

Construcţia bugetului pentru anul viitor se va baza pe stabilitatea sistemului fiscal şi a cheltuielilor, „cumpănirea banului public” jucând un rol foarte important pentru că risipa nu ar face decât să distrugă viitorul acestei ţări, a subliniat Mihai Tănăsescu. „Aceste vremuri pe care le trăim nu sunt vremuri care să dea posibilitatea unei risipe şi cred că acest lucru a conştientizat şi clasa politică. A face risipă în momentul de faţă nu înseamnă decât să distrugem, dacă vreţi, un viitor al acestei ţări. De aceea, a cumpăni banul public cu stricteţe este rolul cel mai important pe care România trebuie să-l joace„, a arătat Mihai Tănăsescu, adăugând că este nevoie de un control strict al cheltuielilor bugetare şi dimensionarea lor în aşa fel încât să răspundă interesului public.