Mihai Tudose: PNL să decidă de la cine se revendică: Spiru Haret sau Alecu Constantinescu-Porcu’

Europarlamentarul Mihai Tudose susține că actualul Guvern își bate joc de profesori prin refuzul de a le crește salariile, acesta fiind unul dintre motivele pentru care PSD va vota moțiunea de cenzură.    

RomaniaTV.net
19 aug. 2020, 12:27
Mihai Tudose: PNL să decidă de la cine se revendică: Spiru Haret sau Alecu Constantinescu-Porcu’

”Majorarea în medie cu 14% a salariilor din învățământ de la 1 septembrie ar fi fost o consecință a legii salarizării unitare, nu un act de caritate al guvernului PNL. S-a mai întâmplat o dată, în 2008, ca un guvern PNL-PDL să refuze acordarea majorărilor legale ale salariilor din educație. Măsura a fost declarată neconstituțională și diferențele au fost recuperate eșalonat în decurs de câțiva ani.

 

Dar brambureala liberală în învățământ e doar la început. Urmează cireașa de pe tort: deschiderea anului școlar. Același guvern care le refuză dascălilor dreptul la un trai decent îi condamnă la un an școlar eșuat înainte de a începe, din cauza combinației de risc sanitar și școală online disfuncțională.

În contextul ăsta a picat vestea că România mai are o singură universitate în topul Shanghai al celor mai bune 1000 de universități din lume și aceea clasată pe locurile 701-800. Spre comparație, Ungaria are 5, Cehia 7, iar Polonia 8 universități în acest clasament, în care Universitatea din Praga e pe locurile 201-300, cea din Varșovia pe poziția 301-400, iar universitățile din Zagreb și Belgrad sunt în categoria 401-500 din top.

Cam aici suntem. Cu toate consecințele care decurg din subfinanțarea învățământului și din alungarea dascălilor valoroși din sistemul educațional. Iată de ce moțiunea de cenzură este o obligație. Pentru ca PNL să capete răgazul de a decide în opoziție dacă se revendică de la Spiru Haret ori de la Alecu Constantinescu-Porcu’, doi din miniștrii săi celebri de la începutul secolului trecut.”, scrie Mihai Tudose, într-un editorial pentru Digi24.